Contractul de vânzare-cumpărare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CONTRACTE CIVILE.

Cap. I Consideraţii preliminare.

Noul C. civ. aprobat prin Legea nr. 287/2009 adoptând concepţia monistă având drept consecinţă unificarea dispoziţiilor dreptului civil cu cele ale dreptului comercial, a dus mutaţii semnificative şi în materia contractelor, astfel că, prin abrogarea Codului comercial român , noul C. civ. rămâne dreptul comun intern în materia relaţiile comerciale. Sub acest aspect, dispoziţiile art.2 din C. civ. stipulează că prezentul cod este alcătuit dintr-un ansamblu de reguli care constituie dreptul comun pentru toate domeniile la care se referă litera sau spiritul dispoziţiilor sale. De asemenea , potrivit art. 3 din noul C. civ., dispoziţiile acestuia se aplică şi raporturilor dintre profesionişti, precum şi raporturilor dintre aceştia şi orice alte subiecte de drept civil. În accepţiunea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a noului C.civ , noţiunea de ,, profesionist” prevăzută de art. 3 din C. civ., include toate categoriile de comerciant, întreprinzător, operator economic, precum şi orice alte persoane autorizate să desfăşoare activităţi economice sau profesionale, astfel cum aceste noţiuni sunt prevăzute de lege, la data intrării în vigoare a C. civ.

În consecinţă, dreptul nostru intern, nu mai face distincţia între actele civile şi cele comerciale , întrucât , noul C. civ., desăvârşind concepţia monistă a unificat dispoziţiile legii civile cu cele ale legii comerciale.

Pe de altă parte , potrivit art. 8 alin. (2) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a noului C. civ., în toate actele normative în vigoare, expresiile ,, acte de comerţ”, respectiv, ,, fapte de comerţ” se înlocuiesc cu expresia ,, activităţile de producţie, comerţ şi prestări de servicii”.

În fine , mai precizăm faptul că, potrivit art. VII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 79/2011, pentru reglementarea unor măsuri necesare intrării în vigoare a Legii nr. 287/2009 privind C. civ. , în locul sintagmelor ,, contract comercial” şi ,, contracte sau acte de comerţ” se folosesc sintagmele ,, contract civil” , respectiv ,, contracte”.

Se poate concluziona aşadar că, deşi concepţia monistă consacrată prin noul C. civ., a condus la unificarea dispoziţiilor de drept civil cu cele ale dreptului comercial, având drept consecinţă abrogarea expresă a Codului comercial român , şi noul C. civ., utilizează prin art. 8 alin. (2) din Legea nr. 71/2011 conceptul ,, activităţi de comerţ”.

Cu privire la efectele caracterului ,, monist” al C. civ. român actual asupra fiinţării, în continuare , a unui ,,drept comercial” în România, în literatura de specialitate se arătată că, în sinteză, se poate vorbi(discuta) în prezent despre un drept comercial(român), dar numai dacă această sintagmă este concepută ca o diviziune(componentă) a dreptului profesioniştilor, diviziune care , la rândul ei, constituie o subramă a dreptului civil. În general, juriştii români trebuie să înţeleagă odată că adoptarea unui nou C. civ., ca, de altfel, şi a unui C.pr. civ., a fost o necesitate obiectivă, de modernizare a legislaţiei române, a aducerii la nivelul legislaţiilor contemporane din statele avansate, iar , dacă sunt de bune credinţă, nu trebuie să se transforme în veşnice Casandre ale noilor coduri( civil şi de procedură civilă), ci trebuie să aibă permanent în vedere adagiul dreptului roman, potrivit căruia actus interpretandus est potius ut valeat quam ut pereat, adică, actul(lato sensu, deci şi legea) trebuie să fie interpretat în sensul(înţelesul) în care el să aibă( să poată produce) un efect, iar nu pentru a-l nimici(a-l lăsa fără de efect).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de Vanzare-Cumparare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
176 pagini
Imagini extrase:
176 imagini
Nr cuvinte:
72 999 cuvinte
Nr caractere:
376 043 caractere
Marime:
172.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept Civil
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Profesorului:
Roman Horatiu
Sus!