Contractul de vânzare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Notiune :

Vanzarea este contractul prin care vanzatorul transmitesau, dupa caz, se obliga sa transmita cumparatorului proprietatea unui bun in schimbul unui pret pe care cumparatorul se obliga sa-l plateasca.

Caractere juridice:

a) Caracterul sinalagmatic = rezulta din faptul ca prin incheierea sa da nastere la obligatii reciproce intre partile contractante

- Vanzatorul are ca obligatii principale transmiterea proprietatii bunului sau, dupa caz, a dreptului vandut, predarea si garantarea bunului vandut, iar cumparatorul plata pretului si luarea in primire a bunului cumparat

b) Vanzarea este un contract cu titlu oneros - intrucat fiecare parte contractanta urmareste un interes patrimonial

- Vanzatorul urmareste sa primeasca pretul ca un contraechivalent al prestatiei sale iar cumparatorul urmareste sa primeasca bunul sau dupa caz, dreptul vandut, in schimbul pretului

c) Este un contract consensual - contractul poate fi incheiat prin simplul acord de vointa al partilor. Exceptie de la acest principiu exista atunci cand partile, printr-o clauza expresa pot declara ca vanzarea nu mai fi perfecta decat prin efectiva predare a bunului.

- Exceptie : este ceruta ad validitatem forma autentica cand prin contract se stramuta sau se constituie drepturi reale ce urmeaza a fi inscrise in cartea funciara, in acest caz contractul devenind un contract solemn (inscrierea in cartea funciara se efectueaza in baza inscrisului autentic notarial)

d) De regula, vanzarea este un contract translativ de proprietate - proprietatea se stramuta de drept cumparatorului din momentul incheierii contractului, chiar daca bunul nu a fost predat ori pretul nu a fost platit inca.

- Transmiterea proprietatii de la vanzator la cumparator este supusa dispozitiilor de carte funciara, in materie de vanzare de bunuri imobile.

Principiul transmiterii automate(imediate) a dreptului de proprietate functioneaza daca sunt indeplinite urmatoarele conditii :

- Vanzarea sa fie valabil incheiata iar vanzatorul este proprietarul bunului vandut

- Trebuie sa fie vorba de bunuri individual determinate(certe)

Atunci cand vanzarea are ca obiect bunuri de gen, inclusiv bunuri dintr-un gen limitat, transferul dreptului de proprietate are loc in momentul individualizarii acestora prin predare.

Daca insa mai multe bunuri sunt vandute in bloc si la un pret unic si global, proprietatea se transmite cumparatorului din momentul incheierii contractului, chiar daca bunurile nu au fost individualizate.

- Bunul vandut trebuie sa existe - obiect al contractului de vanzare il poate constitui si un bun viitor(cu exceptia mostenirii nedeschise) , cumparatorul dobandind proprietatea in momentul in care bunul s-a realizat

- Partile sa nu fi amanat transferul proprietatii printr-o clauza speciala, pentru un moment ulterior incheierii contractului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de vanzare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 017 cuvinte
Nr caractere:
18 313 caractere
Marime:
16.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
Contractul de vanzare, contract
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!