Căile de atac

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Incheierea pronuntata de instanta este executorie si poate fi atacata cu recurs. Termenul de recurs este derogatoriu de la dreptul comun, anume in sensul ca durata acestuia este de 5 zile si curge de la pronuntare, daca incheierea s-a pronuntat cu citarea partilor, si de la comunicare daca s-a dat fara citarea lor (art. 238 C. proc. civ. ). Aceste norme derogatorii de la dreptul comun se justifica tocmai prin necesitatea solutionarii urgente a cererilor de asigurare a dovezilor^1 .

S-a nuantat acest aspect, aratandu-se ca incheierea poate fi atacata cu recurs daca asigurarea s-a facut pe cale principala, in 5 zile de la pronuntare (cand au fost citate partile), sau de la comunicare (cand partile nu au fost citate).

Daca asigurarea s-a facut pe cale incidentala, incheierea (fiind premergatoare) poate fi atacata numai o data cu fondul pricinii^2 .

In legatura cu termenul de recurs, putem spune ca acesta nu este suspensiv de executare, pentru ca incheierea este data cu executie vremelnica de drept (conform art. 278 pct. 8 din Codul de procedura civila). Paratul, recurand incheierea de admitere a probei, va putea cere si suspendarea executarii, potrivit regulilor generale in materie^3 .

Precizam insa ca incheierea pronuntata in timpul solutionarii actiunii principale nu poate fi atacata decat odata cu fondul cauzei^4 .

Avand in vedere ordinea in Codul de procedura civila a articolelor care ne intereseaza sub aspectul cailor de atac (art. 238 succede articolului ce vorbeste de administrarea dovezii, cu nr. 237), s-ar parea ca incheierea prin care se administreaza, se constata administrata dovada, este executorie si ca poate fi atacata cu recurs. Aceasta solutie - s-a aratat - nu trebuie acceptata. Administrarea dovezii este o faza distincta de faza incuviintarii cererii de asigurare a dovezii si o succede^5 .

Ce s-ar mai executa - arata autorul care a emis opinia - in cazul in care deja s-a administrat dovada? (Se intampla astfel pentru ca hotararea de constatare este ulterioara administrarii).

Asadar - se concluzioneaza - singura incheiere pe care o reglementeaza art. 238 Cod de procedura civila este cea prin care instanta admite sau respinge cererea de asigurare a dovezii. Doar aceasta incheiere (de admitere sau respingere a cererii) poate fi atacata cu recurs in conditiile prevazute de art. 238 alin. 1 din Codul de procedura civila . Aceasta opinie este impartasita de intreaga literatura de specialitate^6 .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caile de Atac.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
52 pagini
Imagini extrase:
52 imagini
Nr cuvinte:
25 405 cuvinte
Nr caractere:
149 992 caractere
Marime:
57.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept Civil
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!