Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Notiune si caractere juridice

Notiune: Arendarea, varietate a contractului de locatiune, este un contract prin care una dintre parti, numita arendator, transmite celeilalte parti, numita arendas, bunuri agricole in vederea exploatarii pe o durata determinata si in schimbul unui pret, numita arenda, stabilite de parti.

Caractere juridice: - contract sinalagmatic (bilateral);

- cu titlu oneros;

- solemn;

- cu executare succesiva.

2. Forma contractului

Spre deosebire de locatiune, care este un contract consensual, cerinta formei scrise fiind prevazuta numai ad probationem, arendarea este un contract solemn. Potrivit art. 6 din Legea nr. 16/1994, "sunt valabile si opozabile" numai contractele de arendare incheiate in scris (indiferent daca inscrisul este autentic sau doar sub semnatura privata) si inregistrate in termen de 15 zile de incheiere la consiliul local (respectiv consiliile locale) in a carei raza teritoriala se afla bunurile arendate.

In cazul nerespectarii formei sau in cazul neinregistrarii:

-daca contractul nu a fost pus in executare: niciuna dintre parti nu poate emite pretentii fata de cealalta parte;

- daca contractul a fost pus in executare: intrucat contractul este nul si nulitatea este imputabila ambelor parti, raporturile dintre ele vor fi solutionate in lumina regulilor si principiilor aplicabile raporturilor extra-contractuale (revendicare, imbogatire fara justa cauza).

3. Conditiile de validitate ale contractului de arendare

Partile contractante

In calitate de arendator contractul poate fi incheiat de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal al bunurilor care formeaza obiectul contractului si care are dreptul la exploatarea agricola a bunurilor respective si are capacitatea, respectiv indeplineste conditiile necesare pentru incheierea contractului de locatiune.

Arendasul, sub nicio forma, nu poate incheia un contract de arendare in calitate de arendator, acest contract fiind considerat incheiat intuitu personae.

In calitate de arendas contractul poate fi incheiat:

- de catre persoane fizice care sunt cetateni romani - indiferent daca au domiciliul in tara sau strainatate - si au pregatire de specialitate agricola, practica agricola sau un atestat de cunostinte agricole si reprezinta garantiile solicitate de arendator. Atestatul se elibereaza de organele abilitate de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arendarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 694 cuvinte
Nr caractere:
9 063 caractere
Marime:
12.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
teren, agricultura, contract
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Profesorului:
Liviu Popescu
Sus!