Structurile Situațiilor Financiare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Situatiile financiare sunt bilantul si contul de profit si pierdere. În continuare vom prezenta elementele care compun cele doua situatii financiare.

Vom începe cu bilantul contabil si cu structurile proprii acestuia, adica: activul, capitalul propriu si datoriile.

A. Continutul activului

Continutul activului este stabilit în baza a doua criterii: destinatia si lichiditatea bunurilor economice.

Destinatia arata modul de utilizare a bunurilor economice de catre întreprindere, adica gruparea lor în bunuri imobile si bunuri mobile.

Lichiditatea arata perioada de transformare în bani a bunurilor economice.

În raport de cele doua criterii, ACTIVUL se împarte în:

- active imobilizate / fixe / imobile / pe termen lung

- active circulante / curente / pe termen scurt

I). ACTIVELE IMOBILIZATE

- sunt activele unei întreprinderi destinate utilizarii pe o perioada îndelungata în activitatea acesteia; mai sunt cunoscute si sub denumirea de mijloace de actiune ale întreprinderii;

- cuprind toate acele valori economice de investitie a caror lichiditate este mai mare de 1 an.

- nu se consuma la prima utilizare si participa în mod repetat la circuitul economic;

- se împart în trei grupe:

1. Imobilizarile necorporale (active intangibile sau active nemateriale) cuprind acele valori economice care nu îmbraca o forma materiala, ci iau, de regula, forma unui document juridic sau comercial care atesta drepturi ale întreprinderii.

Exemple de imobilizari necorporale:

- cheltuieli de constituire1 (cheltuieli cu înfiintarea, dezvoltarea si fuziunea întreprinderii: taxe de înregistrare, înmatriculare, chelt. cu emiterea si vânzarea de actiuni, onorariile avocatilor, etc.).

- cheltuieli de dezvoltare (chelt. efectuate pentru realizarea unor obiective strict individualizate, adica activitatea desfasurata pentru producerea de materiale, produse, procese, sisteme noi ori substantial îmbunatatite).

- concesiuni, brevete, licente, marci si alte drepturi similare, achizitionate sau create de întreprindere (licenta – contract prin care posesorul unui brevet de inventie cedeaza cuiva dreptul de exploatare a inventiei sale): costurile efectuate pentru achizitionarea drepturilor de exploatare a unui bun, serviciu, brevet, licenta, etc.

- fondul comercial – rezulta din achizitia unei alte întreprinderi al carei cost de achizitie este mai mare decât valoarea de piata a activelor nete dobândite (activele dobândite minus datoriile preluate); ia forma unor elemente necorporale care nu sunt recunoscute distinct în contabilitate: clientela, vadul comercial, reputatia, firma (denumirea sub care functioneaza întreprinderea).

- avansuri si imobilizari necorporale în curs de executie – active necorporale care nu au fost terminate la sfârsitul exercitiului financiar, inclusiv sume de bani achitate în contul activelor necorporale.

- alte imobilizari necorporale: programele informatice create de întreprindere sau achizitionate pentru utilizarea în scopuri proprii.

2. Imobilizarile corporale (active tangibile) cuprind bunurile materiale de folosinta îndelungata care participa la activitatea întreprinderii cu întreaga lor valoare, dar care se consuma si îsi transmit valoarea în mod treptat asupra costurilor noilor produse.

Acestea se împart în urmatoarele categorii:

- 1. terenuri si constructii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Structurile Situatiilor Financiare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 064 cuvinte
Nr caractere:
11 437 caractere
Marime:
12.21KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Magdalena Andreea
Sus!