Standardele Internaționale de Contabilitate

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Standardul International de Contabilitate nr. 1 (IAS 1) – Prezentarea situatiilor financiare

A. Obiectiv

Obiectivul acestui standard este de a prescrie baza pentru prezentarea situatiilor financiare generale, pentru a asigura comparabilitatea, atât cu situatiile financiare ale întreprinderii pentru perioadele precedente, cât si cu situatiile financiare ale altor întreprinderi.

B. Aria de aplicabilitate

Acest Standard trebuie aplicat la prezentarea tuturor situatiilor financiare generale întocmite si prezentate în conformitate cu Standardele Internationale Financiare de Raportare (IFRS), cu exceptia situatiilor financiare interimare condensate care sunt prezentate în conformitate cu IAS 34 „Raportarea financiara interimara”. Standardul se aplica în egala masura situatiilor financiare ale unei întreprinderi individuale si situatiilor financiare consolidate pentru un grup de întreprinderi.

Urmatoarele institutii vor aplica prevederile acestui standard, cu modificarile precizate în alte Standarde specifice:

- întreprinderile non-profit din sectorul privat, public sau guvernamentale;

- bancile si societatile de asigurari (IAS 30 Informatii prezentate în situatiile financiare ale bancilor si ale altor institutii financiare similare);

- entitatile care nu detin capital asa cum sunt ele definite în IAS 32 Financial Instruments: Disclosure and Presentation (de ex. fondurile de investitii).

Scopul situatiilor financiare

Situatiile financiare sunt o reprezentare financiara structurata a pozitiei si performantelor financiare ale unei întreprinderi. Obiectivul situatiilor financiare generale este de a oferi informatii despre pozitia financiara, performanta si fluxurile de numerar ale unei întreprinderi, utile pentru o gama larga de utilizatori în luarea deciziilor economice. Situatiile financiare prezinta de asemenea rezultatele gestionarii de catre conducerea întreprinderii a resurselor încredintate.

Componente ale situatiilor financiare

Un set complet de situatii financiare include urmatoarele componente:

- bilantul;

- contul de profit si pierdere;

- o situatie care sa reflecte fie:

- toate modificarile capitalurilor proprii; fie

- modificarile capitalurilor proprii, altele decât cele provenind din tranzactii de capital cu proprietarii si distribuiri catre proprietari;

- situatia fluxurilor de numerar; si

- notele explicative, cuprinzând o scurta prezentare a politicilor contabile semnificative si alte note explicative.

C. Definitii

Urmatorii termeni sunt folositi în acest Standard în sensul specificat în continuare:

Impracticabil: Aplicarea unei cerinte este impracticabila atunci când întreprinderea nu o poate aplica dupa ce a facut toate eforturile posibile în acest sens.

Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) reprezinta Standarde si Interpretari adoptate de Consiliul pentru Standardele Internationale de Contabilitate (IASB). Ele cuprind:

(a) Standardele Internationale de Raportare Financiara;

(b) Standardele Internationale de Contabilitate; si

(c) Interpretarile emise de Comitetul pentru Interpretarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRIC) sau fostul Comitetul Permanent pentru Interpretarea Standardelor (SIC).

Material: Omisiunile sau erorile sunt considerate materiale daca pot influenta, individual sau cumulate, decizia economica a utilizatorilor luata pe baza situatiilor financiare. Materialitatea depinde de marimea si natura omisiunilor sau erorilor considerate în circumstantele date. Factorul determinant poate fi marimea sau natura unui element, sau o combinatie a acestora.

Notele contin informatii în plus fata de cele prezentate în bilant, contul de profit si pierdere, situatia modificarilor capitalurilor proprii si situatia fluxurilor de trezorerie. În note se prezinta descrieri narative sau împartiri ale elementelor prezentate în situatiile financiare si informatii legate de elemente care nu sunt recunoscute în situatiile financiare.

D. Aspecte principale

Prezentarea fidela si conformitatea cu Standardele Internationale de Contabilitate

- Situatiile financiare trebuie sa prezinte fidel pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de numerar ale unei întreprinderi. Prezentarea fidela cere reprezentarea corecta a efectelor tranzactiilor si a altor evenimente si conditii în concordanta cu definitiile si cu criteriile de recunoastere a activelor, datoriilor si cheltuielilor stabilite în Cadrul general. Aplicarea IFRS, cu informatii suplimentare prezentate atunci când este necesar, are ca rezultat în aproape toate cazurile, situatii financiare care realizeaza o prezentare fidela.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Standardele Internationale de Contabilitate
    • suport_curs-ias_1.doc
    • suport_curs-ias_10.doc
    • suport_curs-ias_11.doc
    • suport_curs-ias_12.doc
    • suport_curs-ias_16.doc
    • suport_curs-ias_17.doc
    • suport_curs-ias_18.doc
    • suport_curs-ias_2.doc
    • suport_curs-ias_20.doc
    • suport_curs-ias_24.doc
    • suport_curs-ias_36.doc
    • suport_curs-ias_37.doc
    • suport_curs-ias_38.doc
    • suport_curs-ias_40.doc
    • suport_curs-ias_7.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
15 fisiere
Pagini (total):
161 pagini
Imagini extrase:
161 imagini
Nr cuvinte:
54 354 cuvinte
Nr caractere:
302 568 caractere
Marime:
331.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!