Metodologia de derulare a unei misiuni de audit

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Pentru stabilirea misiunii de audit ce urmeaza a se desfasura se analizeaza planul anual de audit , derivate din planul de audit pe 3 ani, unde pentru fiecare misiune sunt prezentate urmatoarele elemente :

~ domeniul de auditat

~ obiectivele

~ activitatile supuse auditului

~ perioada supusa auditarii

~ perioada auditului

~ numarul de auditori

In practica, in mod optional, se poate intocmi o informare-cadru privind misiunea de audit intern ce se va desfasura cu scopul de o informa propria conducere despre obiectivele misiunii de audit, perioada de desfasurare a auditului, auditorii implicate si pentru obtinerea aprobarii declansarii misiunii de audit.

Informarea-cadru trebuie sa prezinte cateva elemente obligatorii:

- Entitatea ce va fi auditata

- Cadrul legal al misiunii de audit

- Perioada supusa auditarii

- Perioada desfasurariii misiunii de audit

- Planificarea auditului

- Activitatile ce urmeaza a fi auditate

- Instrumentele si tehnicile folosite de auditori

- Recomandarile in vederea implinirii misiunii

In baza informarii-cadru se intocmeste "Notificarea privind declansarea misiunii de audit" , care este transmisa cu 15 zile inainte de data inceperii misiunii de audit catre entitatea ce va fi auditata.

Scopul notificarii este acela ca entitatea auditata sa fie instiintata asupra misiunii de audit, asupra obiectivelor ce urmeaza a fi auditate, duratei misiunii, interventiei la fata locului si eventual sa efectueze o serie de pregatiri (persoane ce urmeaza a discuta cu auditorii, materialele solicitate, etc ).

In practica, pe langa misiunile de audit planificate, pot fi realizate , in mod exceptional si misiuni ad-hoc, care se desfasoara tot conform procedurilor din norme, dar termenul de notificare este de 3 zile.

Misiunea de audit se desfasoara in conformitate cu normele metodologice proprii activitatii de audit intern ale fiecarei entitati si care presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

1. Pregatirea misiunii de audit

2. Interventia la fata locului

3. Raportul de Audit Intern

4. Urmarirea recomandarilor

1) PREGATIREA MISIUNII DE AUDIT

In cadrul acestei etape au loc urmatoarele proceduri:

1.1 Initierea auditului

1.2 Colectarea si prelucrarea informatiilor

1.3 Identificarea si analiza riscurilor

1.4 Elaborarea programului de Audit Intern

1.5 Sedinta de deschidere

1.1 Intierea auditului presupune intocmirea unor documente ce autorizeaza auditul si creeaza independenta auditorilor fata de cel auditat.

Autorizarea misiunii de audit intern se realizeaza prin intocmirea si transmiterea ordinului de serviciu echipei de auditori . Rolul documentului este de a repartiza sarcinile pe auditori; el reprezinta mandatul de interventie asupra structurii auditate, se intocmeste pe baza planului anual de audit intern.

Asigurarea independentei auditorilor fata de entitatea auditata se realizeaza prin intocmirea declaratiei de independenta, care are ca scop verificarea incompatibilitatilor personale ale auditorilor interni fata de conducerea si personalul entitatii auditate. In caz de incompatibilitate se vor lua masuri de eliminare a acestora.

1.2 Colectarea si prelucrarea inormatiilor este de fapt pregatirea informatiilor in vederea efectuarii analizei de risc si pentru identificarea informatiilor fiabile, pertinente pentru atingerea obiectivelor misiunii de audit.

Colectarea informatiilor faciliteaza realizarea procedurilor specifice, in mod special pe cea de analiza a riscurilor.

Auditorii interni analizeaza in aceasta etapa cadrul legal, norme, proceduri auditului intern, materializate in documentul "Colectarea informatiilor" . Alte surse de informare pot fi: rapoartele anterioare de audit intern, rapoarte de control externe, internet .

Prelucrarea informatiilor presupune analiza acestora in scopul identificarii obiectelor auditabile.

1.3 Identificarea si analiza riscurilor este cea mai importanta etapa (procedura) de pregatire a misiunii de audit intern.

Normele metodologice de desfasurare a auditului intern stabilesc o metodologie clara de evaluare a riscurilor care presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

a) identificarea operatiilor auditabile

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metodologia de derulare a unei misiuni de audit.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 680 cuvinte
Nr caractere:
11 035 caractere
Marime:
15.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
audit, contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!