Managementul Proiectelor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

INTRODUCERE

Pentru organizaţiile neguvemamentale din România, finanţarea este şi în prezent cea mai uzitată modalitate de obţinere de fonduri, cele mai multe dintre organizaţiile de succes începând în acest mod, chiar dacă ulterior şi-au diversificat opţiunile. De altfel, pentru organizaţiile neguvemamentale, acest lucru este şi mai la îndemână: proceduri mai facile, experienţă mai îndelungată, motivaţii mai puternice şi mai diverse.

Dar pentru instituţiile publice? Elaborarea unui protect, căutarea de surse de finanţare şi elaborarea unei propuneri de finanţare, sunt activităţi care sunt făcute peste îndatoririle obişnuite de serviciu ale funcţionarilor publici.

Pentru a face acest volum enorm de muncă în plus, este nevoie numai de o motivaţie puternică individuală şi de echipă. De aceea, pentru a-şi uşura volumul de muncă, pentru a elimina procedurile greoaie de administrare a fondurilor şi pentru a căpăta experienţă, de multe ori, administraţiile publice locale (ca şi alte instituţii guvernamentale) se asociază în parteneriate cu organizaţii neguvenamentale.

Dar ce sunt aceste proiecte? Cine sunt finanţatorii şi unde pot fi găsiţi? Ce sunt propunerile de finanţare şi cum se scriu? Cum se face un parteneriat? Ce se întâmplă după ce un proiect este finanţat? Toate acestea sunt întrebări la care vom răspunde în cursul de faţă.

Explicarea termenilor

Proiect - un ansamblu de activităţi planificate care se adresează unei probleme specifice, şi îşi propune să atingă obiective specifice, în limite de timp bine definite (are un început şi un sfârşit bine determinate) şi beneficiază de fonduri limitate.

Propunerea de finanţare - un document scris prin care solicitantul cere fonduri unui finanţator pentru un proiect. Propunerea de finanţare (aplicaţie, cerere) trebuie să conţinăă elementele esenţiale ale proiectului, cât şi acele elemente care pledează în favoarea solicitantului.

Finanţator - o persoană sau instituţie (guvernamentală sau privată) care oferă sprijin financiar unor organizaţii, instituţii sau persoane pentru a rezolva o problemă, în baza unui contract, fără a urmări în schimb alte avantaje decât binele comunităţii.

FINANŢARE

Oferirea în administrare a unor fonduri financiare în scopul realizarii unui program/ proiect ale cărui specificatii sunt agreate în comun de către finanţat şi finanţator. Pentru început, finanţarea trebuie diferenţiată de alte metode de obtinere de fonduri:

DONAŢIE

Primirea de fonduri financiare sau în natură nereturnabile, a căror utilizare o decide cel care le primeşte, eventual cu limitări de utilizare impuse prin contractul de donaţie.

SPONSORIZARE

O afacere de interes reciproc între o organizaţie şi un agent comercial, în care organizaţia oferă promovarea sponsorului în schimbul banilor primiţi.

CREDITARE

Primirea cu împrumut a unor fonduri financiare, pe baza unui plan de afaceri sau a unor garanţii, care urmează a fi returnate cu dobânda din momentul presupus iniţial al obţinerii de profit din utilizarea acestor fonduri.

Observații:

UNIVERSITATEA DANUBIUS GALAŢI

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Proiectelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
139 pagini
Imagini extrase:
139 imagini
Nr cuvinte:
30 229 cuvinte
Nr caractere:
173 769 caractere
Marime:
487.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!