Investițiile în Industria Mobilei și Evaluarea Acestora

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL IV

Investitiile în industria mobilei si evaluarea acestora

4.1. Investitiile si decizia de investitie

4.1.1. Procesul decizional privind investitiile

Existenta unei firme, desfasurarea activitatii într-un anumit domeniu, dezvoltarea si diversificarea activitatii au un numitor comun: activele firmei. De volumul si structura activelor reale si monetare poate depinde chiar supravietuirea firmei. Din aceasta cauza, decizia privind activele prezinta pentru firma o importanta aparte. Deoarece firma îsi asigura activele prin investitii, este importanta analiza modului de luare a deciziei de investitii, atât pentru cazul unui singur proiect de investitii si extinzând-o apoi la totalitatea proiectelor pe care le initiaza firma (decizia de portofoliu).

În orice societate, economiile si investitiile au jucat un rol deosebit de important, atât la nivel macroeconomic cât si la nivelul fiecarei persoane sau agent economic. Desigur, exista un ansamblu de factori care influenteaza deciziile fiecarei persoane sau agent economic de a renunta la un câstig sau avantaj prezent (determinat de utilizarea unor fonduri disponibile în prezent) în favoarea unui avantaj viitor (determinat de economisirea sau investirea acestor fonduri, pentru a fi utilizate in viitor), însa procesele de economisire sunt prezente într-o masura mai mare sau mai mica, pe termene mai lungi sau mai scurte si în moduri foarte variate la nivelul fiecarei persoane, fizice sau juridice. Aceste procese de economisire au un rol important si la nivelul întregii economii nationale.

Care ar fi diferenta dintre economisire si investitie? Economisirea presupune "pastrarea" în siguranta a sumelor detinute, în timp ce prin investirea acelorasi sume se asteapta o "multiplicare" a acestora.

Trebuie urmarit acel tip de investitie care asigura un raport optim între rentabilitate si risc, raport ajustat în functie de asteptarile, posibilitatile si nu în ultimul rând, atitudinea fata de risc a fiecarui investitor.

În procesul decizional privind investitiile, decidentul are doua probleme principale de rezolvat:

56

- mai întâi, cât de mult trebuie sa investeasca firma si în ce active anume trebuie investit;

- în al doilea rând, cum sa obtina banii necesari pentru investitii.

Contextul socio-economic actual situeaza investitiile pe un plan principal de abordare, atât în coordonatele lor teoretice cât si practice. Prin urmare, este necesar a se realiza o abordare mai detaliata a notiunii de investitie precum si a sensurilor pe care aceasta le poate avea.

Conceptul de investitie este pe larg dezbatut în literatura de specialitate, cunoscând diverse acceptiuni si orientari.

Este considerata investitie orice alocare, orientarea, plasare a unor sume de bani cu scopul obtinerii unor efecte utile. Într-o acceptiune mai restrânsa reprezinta o cheltuiala facuta pentru realizarea de bunuri sau servicii cu valoare mare si durata de folosinta îndelungata47.

Literatura de specialitate defineste investitia ca fiind un proces de ” angajare a resurselor cu speranta realizarii unor beneficii in decursul unei lungi perioade de timp în viitor”, ” actiuni prin care se cheltuiesc bani sau alte resurse în speranta ca în viitor se vor încasa sume mai mari de bani sau se vor obtine alte beneficii”48 .

Notiunea de “alte beneficii” acopera în special investitiile alocate activitatilor non-economice, precum cele de natura sociala, ecologica, educationala, medicala sau militara, al caror scop nu este de a obtine profit, dar nu este cazul celor în industria mobilei. Deasemenea, prin “alte beneficii” se pot considera diverse oportunitati de care firma poate beneficia în viitor, precum: posibilitatea de a intra pe o piata noua sau într-un domeniu nou de afaceri, situatie care, în final, se va converti tot într-una generatoare de beneficii economice (profit).

Cu toate acestea, se apreciaza ca scopul final pentru care se face o investitie nu este de a se realiza obiective economice, ci de a se obtine efecte utile de natura economica, sociala, ecologica etc. Aceste efecte sunt cele care întretin si sustin dezvoltarea activitatii economice prin atingerea obiectivelor atât de natura personala, cât si colectiva.

În cadrul circuitului economic, activitatea de investitii joaca un dublu rol:

- în primul rând, organizatiile declansatoare de actiuni investitionale, care implementeaza diverse proiecte, îsi cresc si diversifica oferta de bunuri si/sau

Observații:

Capitolul 4

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Investitiile in Industria Mobilei si Evaluarea Acestora.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
9 941 cuvinte
Nr caractere:
55 325 caractere
Marime:
38.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!