Imaginea fidelă în contabilitate

Previzualizare curs:

Extras din curs:

IMAGINEA FIDELA IN CONTABILITATE

Tranzitia la economia de piata a determinat mutatii radicale si in domeniul contabilitatii. Contabilitatea si-a schimbat rolul traditional de "cronicar" al vietii unei intreprinderi devenind un important instrument de arbitraj in jocul celor implicati in lumea afacerilor.

Actionand intr-un mediu economic si social intr-o continua miscare si transformare, contabilitatea este confruntata cu situatii inedite, pentru a raspunde tuturor functiilor sale

- functia de inregistrare si prelucrare a datelor;

- functia de informare;

- functia de instrument de gestiune interna a intreprinderii;

- functia de control gestionar;

- functia de instrument de verificare si de proba generata de ratiuni juridice si fiscale;

- functia previzionala.

Datorita naturii complexe a acestor functii contabilitatea nu este numai un instrument, ci, asa cum se releva in literatura de specialitate ea este si un fenomen social traversat de contradictiile societatii .si a devenit o miza pentru diferiti protagonisti, fiecare incercand sa profite in functie de interesele sale. Produsul pe care-1 furnizeaza nu poate fi decat rezultatul unui compromis intre asteptari si exigente multiple. Ea nu satisface pe deplin pe toti reclamantii, ceea ce, in ciuda tuturor, nu i-a alterat pana acum nici prestigiul si nici autoritatea.

Obiectivul fundamental al contabilitatii il reprezinta furnizarea de informatii care sa ofere o imagine fidela asupra pozitiei financiare, performantelor financiare si asupra fluxurilor de trezorerie.

Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata in M. Of. nr. 629/26.08.2002 stipuleaza la articolul 10: "Documentele oficiale de prezentare a situatiei economico-financiare sunt situatiile financiare anuale, care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare, fluxurilor de tre-zorerie si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata".

Imaginea fidela este pentru anglo-saxoni un principiu (principiu suprem), in timp ce pentru majoritatea tarilor europene, imaginea fidela este obiectivul principal al contabilitatii. La acest punct de vedere subscriu si normalizatorii romani. Dc a1tfel, numerosi specialisti considera imaginea fidela ca o convergenta a tuturor celorlalte principii contabile.

IMAGINEA FIDELA, in Legea societatilor comerciale (Companies Act) din anul 1947. Sub diferite combinatii ("true", "fair", "correct", "full") a fost utilizat in legislatie inca din anul 1844.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imaginea Fidela in Contabilitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 907 cuvinte
Nr caractere:
12 037 caractere
Marime:
18.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!