Fiscalitatea

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1 Continutul social-economic al mpozitelor si taxelor;

Impozitul au aparut in evolutia societatii umane fiind determinate de necesitatea intretinerii acesteia in deplinirea functiei de ordine publica. Erau considerate publice cheltuielile pentru intretinerea organelor de conducere, armatei si ordinei publice. Deaceea in toate statele sau introdus diverse impozite si taxe.

Impozitul este o contributie baneasca obligatorie cu titlul nerambursabila, achitata conform legii, statului de catre persoanele fizice si jutidice pentru veniturile ce le obtin sau averea ce o poseda.

Trasaturile impozitului:

1. Legalitatea - adica instituirea impozitelor se face in baza legislatiei in vigoare. Nici un impozit nu poate fi stabilit si perceput fara lege.

2. Obligativitatea impoz. - inseamna ca plata nui benevola ci are un caracter obligatoriu pentru toate persoanele. Daca impozitul nu se achita in termenul stabilit statul recurge la executarea silita.

3. Nerambursarea - platile de impozit in bugetul public se face cu titlul definitiv si nerambursabil.

4. Nonechivalenta - adica impozitul este o plata in schimbul careia contribuabilul nu beneficiaza contraservicii imediate si directe din partea statului.

Taxele reprezinta plata efectuata de persoanele fizice si juridice pentru serviciile prestate acestora de instirutiile publice.

Trasaturile taxelor sunt:

1. Plata neechivalenta - pentru servicii sau lucrari efectuate de institutiile de stat. Plata nu este echivalenta deoarece seviciile pot avea valoare mai mare sau mai mica in comparatie cu valoarea serviciilor acordate de catre stat.

2. Subiectul impunerii - in cazul taxelor e bine determinat, in momentul cind acesta solicita serviciul.

Taxele reprezinta o contributie de acoperire a cheltuielilor legate de serviciul solicitat in mod direct si imediat. Dreptul de a institui o taxa s-au un depozit il are statul prin intermediul parlamentului.

Cuantumul impozitului se determina in functie de volumul venitului s-au materiile impozabile - la plata taxei serviciul se presteaza direc si imediat, iar in cazul impozitului acesta lipseste.

In cazul impozitului termenele de plata se stabilesc in prealabil, in timp ce la taxa in momentul solicitarii sau prestarii serviciului.

1.2. Functiile impozitelor si taxelor;

Impozitele indeplinesc urmatoarele functii:

1. Functia fiscala sau contributia de formare a fondurilor generale de dezvoltare a societatii este o obligatiei a persoanei fizice sau juridice, ce obtin venituri impozabile si taxabile. Aceste fonduri sunt utilizate pentru finantarea obiectivelor si actiunilor cu caracter economic ti social.

2. Functia sociala - preluarea unor resurse cu scopul repartizarii lor pentru satisfacerea unor trebuinte in folosul altora;

3. Functia economica - care actioneaza diferit la persoanele fizice si juridice. La persoanele juridice prin impozite si taxe se influenteaza preturile la bunuri si servicii, si rentabilitatea,; la persoanele fizice - utilizarea mai eficienta a terenurilor agricole.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fiscalitatea.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
37 imagini
Nr cuvinte:
9 166 cuvinte
Nr caractere:
51 540 caractere
Marime:
51.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
fiscalitate, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Donea Sofia
Sus!