Evidența ajustărilor - provizioane

Previzualizare curs:

Extras din curs:

In studiul de caz efectuat la S.S.I.F. de firma Actinvest SA s-a analizat acordarea prin virament bancar, in cursul anului 200N a unui ajutor financiar, cu un interes de participare de 3 000 000 000 lei societatii Actinvest Asigurari, membri ai aceluiasi holding. La sfarsitul exercitiului financiar urmator in 200N+1, s-au decontat dobanzile aferente in valoare de 300 000 000 si s-au convertit interesele de participare in actiuni emise.

Acordarea ajutorului financiar incluzand un interes de participare s-a inregistrat in contabilitatea S.S.I.F. in exercitiul financiar 200N prin:

4521 = 5121 3 000 000 000

Dobanzile de incasat aferente intereselor de participare s-a inregistrat tot la sfarsitul exercitiului financiar 200N prin:

4528 = 766 300 000 000

In exercitiul financiar 200N+1 se contabilizeaza la S.S.I.F. si incasarea dobanzilor aferente intereselor de participare in SC Actinvest Asigurari

5121 = 4528 300 000 000

Pentru conversia intereselor de participare in actiuni s-a facut inregistrarea:

261 = 4521 300 000 000

Evidenta ajustarilor (provizioane)

Reflectarea ajustarilor constituite pentru deprecierea evidentelor din conturile de clienti se tine cu ajutorul conturilor din grupa 49.

S.S.I.F. efectueaza tranzactii in nume propriu cat si pentru clientii sai. Printre activitatile subordonate de CNVM exista acordarea de credite clientilor sai. Pentru acordarea acestor credite se are in vedere si eventualele ajustari de valoarea care se pot constitui si care insotesc masurile specifice activitatii de creditare constituind-se chiar provizioane.

Constituirea provizioanelor pentru deprecierea creditelor privind creditele acordate clientilor:

682 = 4911

Diminuarea sau ajustarea provizioanelor:

4911 = 781

Contabilitatea trezoreriei la S.S.I.F.

Daca numerarul reprezinta lichiditati monetare efective lichidate in conversie sau in conturile bancare, achizitiile de numerar reprezinta investitia financiara pe termen scurt, extrem de lichide, usor convertibile in sume cunoscute si care sunt supuse unui risc semnificativ de schimbare a valorii. Fluxurile reale de trezorerie genereaza intrari si iesiri efective de numerar. Raportat la criteriul omogenitatii fluxurilor reale de trezorerie se grupeaza in:

- fluxuri de titluri de plasament (investitii financiare pe termen scurt)

- fluxuri de viramente (decontari fara numerar)

- fluxuri de decontari in numerar

- fluxuri de decontari pe baza de acreditive

- fluxuri de viramente interne intre conturile de trezorerie

Titlurile de plasament sau investitii financiare pe termen scurt sunt activitati facute de S.S.I.F. in vederea realizarii unui castig de capital sau de venit pe termen scurt. Comparativ cu titlurile de participare a caror proveniune este duabila pericolul de rotatie a titlurilor de plasament nu depaseste de regula 1 an.

Actiunile, obligatiunile, bonurile de tezaur sau trezorerie si alte titluri de valoare dobandite pe termen scurt ....................

Veniturile rezulta ca diferenta intre pretul de vanzare mai mare si pretul de cumparare, precum si sub forma dividendelor si dobanzilor

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evidenta ajustarilor - provizioane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 254 cuvinte
Nr caractere:
6 887 caractere
Marime:
10.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
conturi, trezorerie
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!