Definirea Contabilitații

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Sistemul contabil utilizat in tara noastra de toti agentii economici , indiferent de profilul activitatii pe care o desfasoara, are ca sursa de inspiratie atat Directiva a IV-a Uniunii Europene, in special ce priveste conturile anuale, cat si standardele internationale de contabilitate. Aceste reglementari se vor implementa in etape, pana in anul 2005 inclusiv, in functie de modul cum fiecare intreprindere va satisface la sfarsitul anului anterior cel putin doua din criteriile ce privesc: cifra de afaceri, total active si numarul mediu de salariati. Intreprinderile care la inceputul exercitiului financiar 2006 se vor incadra in categoria societatilor comerciale mici, in baza legislatiei in vigoare la acea data, si implicit nu vor indeplini criteriile amintite vor aplica in continuare actualul sistem contabil.

In actualul sistem de contabilitate organizarea de ansamblu a contabilitatii se realizeaza pe doua niveluri importante si intercorelate, dupa cum urmeaza: contabilitatea financiara sau generala si contabilitatea de gestiune sau manageriala.

Contabilitatea financiara are caracter unitar pentru toti agentii economici, iar obiectul sau este cuprinzator si priveste urmarirea, controlul si prezentarea fidela a patrimonului in totalitatea si structuralitatea sa, a situatiei financiare si a rezultatului exercitiului, prin intermediul documentelor de sinteza, in scopul furnizarii informatiilor utile celor care iau decizii economice.

Organismul international de normalizare a contabilitatii, I.A.S.C. defineste obiectul contabilitatii financiare astfel:”obiectivul documentelor contabile de sinteza ale unei intreprinderi este de a prezenta informatii privind situatia financiara, performantele si evolutia situatiei financiare, care sa fie utile unei game largi de utilizatori atunci cand acestia iau decizii economice.”

Informatiile privind situatia financiara sunt furnizate in principal printr-un bilant, cele privind performantele, printr-un cont de profituri si pierderi, iar informatiile privind evolutia situatiei financiare, printr-un tablou de flux (“tablou de finntare sau tablou de trezorerie.”).

Contabilitatea de gestiune, are ca obiect inregistrarea operatiunilor privind colectarea si repartizarea cheltuielilor pe, decontarea productiei precum si calculul costului efectiv al produselor fabricate, lucrarilor executate si serviciilor prestate si implicit al productiei in curs. Pentru realizarea acestui obiectiv unitatilor patrimoniale au libertatea adoptarii unei forme de organizare care sa corespunda specificului activitatii si necesitatilor proprii de informatii, de detaliu, iar pe de alta parte sa fie elaborate in conditii de exigenta si totodata sa aiba character de continuitate.

Sfera de aplicare este cuprinzatoare astfel, in categoria unitatilor patrimoniale care au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate sunt incluse regiile autonome, societatile comerciale, societatile agricole, institutiile publice, asociatiile, fundatiile precum si celelalte personae care aui dobandit personalitate juridical potrivit legii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Definirea Contabilitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
965 cuvinte
Nr caractere:
6 507 caractere
Marime:
8.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
carmen draghici
Sus!