Contabilitatea Operațiunilor Intrabancare și Interbancare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Activitatea de baza a institutiilor de credit consta în efectuarea de operatiuni în numele clientilor. O mare parte a operatiunilor efectuate de banci în numele clientilor constau în efectuarea de încasari si plati între banci ca urmare a relatiilor comerciale si necomerciale stabilite între clientii acestora.

Aceste operatii determina circulatia unor valori foarte mari între banci. Decontarile bancare sunt determinate de o serie de operatii, precum:

- operatii efectuate în nume propriu;

- operatii efectuate în numele clientilor;

- constituirea de depozite la alte banci din cadrul sistemului bancar;

- acordarea sau primirea de credite de la alte banci componente ale sistemului bancar;

Astfel de operatii determina doua mari tipuri de decontari, si anume:

- Decontari intrabancare în situatia în care operatiile se desfasoara între componente ale aceleiasi banci;

- Decontari interbancare , în situatia în care operatiile au loc între institutii de credit diferite. La rândul lor, aceste decontari sunt clasificate în:

- Decontari prin BNR

- prin sistemul de compensare multilaterala;

- prin sistemul platilor de mare valoare;

- prin reteaua BNR.

- Decontari prin sistemul conturilor de corespondent

1.1. Decontarile intrabancare

Decontarile intrabancare se refera la operatii efectuate între unitatile componente ale aceleiasi banci si mai poarta numele de decontari între sedii. Aceste operatii sunt efectuate fie în nume propriu, fie în numele clientilor. În cazul în care aceste operatii se fac în numele clientilor, ele genereaza încasari si plati pe baza unor documente de plata specifice activitatii economice, precum ordinul de plata sau cecul.

Ordinul de plata

Ordinul de plata este un instrument de decontare ce intervine de regula în relatiile dintre doua persoane juridice între care s-au stabilit relatii de vânzare cumparare de bunuri, lucrari sau servicii. Ordinul de plata este emis de catre cumparator si este înaintat bancii sale pentru a face neconditionat plata catre o terta persoana, numita beneficiar. Aceste decontari pot fi initiate de:

- platitor care va depune un ordin de plata catre banca sa în vederea efectuarii catre beneficiar a platii, la o anumita data;

- beneficiar, care va depune un cec în vederea încasarii de la client a echivalentului valoric aferent bunurilor, lucrarilor sau serviciilor efectuate catre acesta.

Banca catre care se depune instrumentul de decontare poarta numele de banca initiatoare, iar banca care finalizeaza operatia poarta numele de banca destinatara.

Ordinul de plata se întocmeste în trei exemplare care au urmatoarea destinatie:

- exemplarul 1 – alb – ramâne la banca initiatoare si este utilizat pentru debitarea contului emitentului;

- exemplarul 2 – roz - merge la banca destinatara pentru creditarea contului beneficiarului si va fi anexat la extrasul de cont ala cestuia;

- exemplarul 3 – vernil - va fi restituit platitorul ca anexa la extrasul de cont, dupa efectuarea platii catre beneficiar.

Clientul bancii se poate prezenta la ghiseu cu mai multe ordine de plata centralizate pe un borderou. Referentul de la ghiseu va aplica stampila, va pune data si semnatura, dupa ce în prealabil a verificat corectitudinea datelor din document si existenta sumei în contul acestuia.

Executarea ordinului de plata se face prin debitarea contului platitorului si prin emiterea unui aviz OIS (operatiuni initiate între sedii) creditare catre unitatea bancara ce gestioneaza contul beneficiarului. Unitatea bancara destinatara va finaliza operatiunea prin creditarea contului clientului sau, adica a beneficiarului. Avizul de creditare nu se întocmeste în cazul în care ambii parteneri sunt clienti ai aceluiasi sediu.

În cazul în care din anumite motive exista refuzuri de executare a operatiei se întocmeste „Comunicarea de refuz de executare” (CRE), care se înregistreaza într-un Registru de evidenta a CRE.

Daca în cadrul operatiunilor de plata se produce o întârziere datorata institutiilor de credit participante, acestea vor platii dobânzi de întârziere. Penalitatile de întârziere se calculeaza în functie de zilele de întârziere de efectuare a platii.

Cecul

Cecul este instrumentul de plata în care intervin trei parti:

Tragatorul (clientul dintr-o relatie economica) – este persoana care emite cecul, adica este platitorul catre o terta persoana cu care are relatii comerciale;

Trasul este institutia de credit care executa ordinul de plata (banca platitorului);

Beneficiarul (furnizorul din relatia economica), care este posesorul de drept al cecului si care va prezenta spre achitare cecul remis catre emitent.

Beneficiarul se poate prezenta cu fila cec cu încasare la unitatea bancara trasa în cazul unui cec în numerar, sau la unitatea bancara cel deserveste, în cazul cecului barat.

Cecul se verifica, iar apoi se înregistreaza de catre referent în jurnalul de casa si apoi se remite casei spre achitare (pentru încasarea în numerar). Pentru încasarea cecului prin cont, acesta va fi însotit de un borderou de încasare întocmit în trei exemplare, care au urmatoarea destinatie:

- Exemplarul 1 si borderoul ramân la tras pentru evidenta;

- Exemplarul 2 se remite la banca beneficiarului ca act de credit;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea Operatiunilor Intrabancare si Interbancare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 491 cuvinte
Nr caractere:
19 314 caractere
Marime:
20.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!