Contabilitatea Operațiunilor Fiscale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURSUL 1

INTRODUCERE ÎN STUDIUL CONTABILITĂŢII OPERAŢIUNILOR FISCALE ALE ÎNTREPRINDERII

1.1. Obiectul si rolul contabilităţii operaţiunilor fiscale în conducerea întreprinderii

Deşi contabilitatea si fiscalitatea constituie doua discipline adesea independente una de alta, societăţile comerciale, regiile autonome si alte instituţii de stat prezintă un ansamblu de documente contabile si fiscale care trebuie analizate în ansamblu si nu independent unul de altul.

Unul din interesele informaţionale onorate de contabilitate, considerat de unii autori principal, este cel fiscal. Din totdeauna pentru contabilitate a existat problema concilierii sale cu fiscalitatea. Cauza perpetuă a unei asemenea situaţii a fost generată de faptul că nu în toate cazurile principiile contabile privind evaluarea şi calculul economic sunt convergente cu cele fiscale, care nu se subordonează prezentării unei imagini fidele a operaţiilor ce au loc în întreprindere. Principiile fiscale urmăresc fie stimularea, fie inhibarea unor activităţi.

Interactivitatea între contabilitate şi fiscalitate poate fi realizată prin intermediul unei discipline precum Contabilitatea operaţiunilor fiscale ale întreprinderii.

Obiectul de studiu al Contabilităţii operaţiunilor fiscale ale întreprinderii ( ale oricărei persoane juridice în sensul prevăzut de Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale cu modificările ulterioare) îl constituie analiza convergenţelor şi a influenţelor reciproce între regulile fiscale şi cele contabile, precum si stabilirea, pe baza analizei lor, a strategiei, a riscului fiscal şi a eficienţei fiscale a întreprinderii.

Rolul Contabilităţii operaţiunilor fiscale ale întreprinderii este acela de a gestiona eficient resursele economice şi financiare ale întreprinderii respectând atât regulile contabile cât şi pe cele fiscale.

Pe baza analizei financiare, din documentele de sinteză, se pot stabili performanţele trecute şi se poate estima viitorul probabil, riscul şi eficacitatea fiscală. Gestiunea fiscala se adresează tuturor întreprinderilor care au în obiectul de activitate acte de comerţ, operaţii economice şi financiare destinate obţinerii de profit. Pentru acest motiv trebuie respectate principalele mecanisme ale fiscalităţii, fără ca profesionistul contabil să se abată de la obiectivul fundamental al contabilităţii, respectiv obţinerea unei imagini clare, complete şi reale (o imagine fidelă) a patrimoniului, a situaţiei financiare şi a rezultatelor.

Fiscalitatea are la bază dreptul contabil pentru a determina regimul de impozitare privind beneficiile, TVA, impozitele si taxele locale, contribuţiile pentru asigurări sociale etc.

Contabilitatea, în cadrul obiectivelor de imagine fidelă, are un rol esenţial în economie pentru a furniza situaţii financiare. Aceste situaţii prezintă credibilitate dacă sunt:

- inteligibile (înţelese de diverşi utilizatori);

- relevante (în raport cu necesitatea luării de decizii);

- credibile (să inspire încredere în fidelitatea informaţiilor);

- să fie comparabile în timp şi spaţiu.

Imaginea tradiţională a fiscalităţii ca instrument de constrângere trebuie înlocuită cu cea de gestiune fiscală a întreprinderii. Comportamentul fiscal al întreprinderii nu este o simpla normă cantonată în domeniul imperativului si litigiului. În aceasta optică, întreprinderea are un anumit demers în suportarea impozitelor si taxelor, dominat de criteriul securităţii şi eficienţei.

Odată cu dezvoltarea afacerilor, fiecare operaţie este generatoare de elemente fiscale astfel că apare necesitatea creării unui sistem informaţional care să evidenţieze totalitatea regulilor fiscale şi cât mai multe aspecte de armonizare ale fiscalităţii cu contabilitatea.

Progresul tehnic, dezvoltarea societăţii în general şi apropierea de parametrul fiscal a făcut posibilă ca fiscalitatea să facă parte din previziunile întreprinderii. Un obiectiv fiscal nu trebuie atins numai prin opţiuni fiscale. Orizontul trebuie lărgit şi prin intermedierea variantelor juridice, ale căror efecte fiscale pot răspunde mai bine doleanţelor întreprinderii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea Operatiunilor Fiscale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 137 cuvinte
Nr caractere:
12 294 caractere
Marime:
9.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Luiza Ionescu
Sus!