Contabilitatea Institutilor de Credit

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1 Sistemul bancar romanesc

Primele dovezi care atesta existenta sistemului bancar romanesc dateaza din 1765 cand au fost gasite cateva placute inscriptionate cu diverse insemne care conduceau spre existenta banilor. Aceste placute au fost gasite intr-o zona aurifera din muntii Apuseni.

In perioada urmatoare au existat mai multe tentative de constituirea a unei banci, insa prima banca constituita in Romania a fost Banca Nationala a Moldovei cu sediul la Iasi.aceasta banca a fost constituita din initiativa unui parchet prusac caruia i-a si fost concesionata. Datorita faptului ca o mica parte din capitalul social subscris a fost varsata, pentru buna functionalitate a bancii, aceasta a facut apel la imprumuturi din strainatate a caror dobanda destul de ridicata a condus la falimentul bancii in anul urmator 1957. la 22 noiembrie 1864 i-a fiinta la Bucuresti Casa de Economii si Cecuri Postale care a detinut monopolul emiterii monedei pe teritoriul principatelor unite pana la aparitia Bancii Nationale a Romaniei. In perioada imediat urmatoare apar o multime de banci dintre care o importanta deosebita au avut-o: Banca Aurora cu sediul la Nasaud (1872), Banca Auroria cu sediul la Abrud (1873), Creditul Funciar Rural (Bucuresti 1873), etc. Fara indoiala cea mai importanta banca care apare in Romania in acest timp a fost Banca Nationala a Romaniei a carui statut de functionare a fost aprobat de Parlamentul Principatelor Unite in aprilie 1880. La constituirea Bancii Nationale a Romaniei au avut loc numeroase discutii referitoare la structura capitalului social respectiv la cota de capital social strain admisa. Banca Nationala a Romaniei a fost constituita cu participarea cotei de capital integral romanesc asta pentru a evita controlul economiei decatre alte state. BNR a fost conceputa dupa modelul BNA (1694 Banca Nationale a Angliei). Datorita dezvoltarii economico nationale si in special al mediului de afaceri a aparut ca imperios necesara si infiintarea Bursei de Marfuri (Buceresti 1881). Aparitia BNR a insemnat un pas urias inainte in dezvoltarea sistemului bancar romanesc deoarece in perioada de dinaintea Primului Razboi Mondial in Romamia existau aproximativ 200 de banci comerciale. Datorita pastrarii neutralitatii Romania in prima parte a Razboiului Mondial in economie au aparut noi oportunitati in afaceri, oportunitati care au generat profituri uriase si mediului bancar.

In perioada imediat urmatoare terminarii P.R.M. specula si inflatia a atins cote greu de imaginat si bancile comerciale au fost puternic implicate in acest fenomen dar printr-o politica prudenta dusa din partea BN, bancile comerciale au reusit sa ramburseze parte din capital in moneda devalorizata. Perioada anilor 1929-1923 care a coincis cu o profunda criza economica nici sistemul bancar nu a fost ocolit. In vederea limitarii efectelor nefavorabile ce puteau interveni si pentru atenuarea efectelor crizei economice guvernul roman a luat o serie de masuri printre care:

• A fost emisa legea privind reglementarea comertului de banca (1934)

• A fost emisa legea privind anularea datoriilor agricole si urbane (1934)

• A fost emisa legea privind inlesnirea si refacerea creditului (1935)

• A fost infiintat Colegiul Superior Bancar (1935) a carui presedinte era guvernul BN.

In jurul anilor 1940 in Romania existau aproximativ 1200 de banci comerciale care desfasurau activitati bancare cu un personal calificat la standarde europene. Datorita intrarii Romaniei in sfera de dominatie a fostei uniuni sovietice economia a devenit o economie centralizata.

1.2 Declinul sistemului bancar romanesc

Prin aparitia decretului din 1947 s-a prevazut dizolvarea tuturor bancilor comerciale indiferent de forma de propeietate. BN a fost etatizata in 1946 devenind banca de stat. Prin exceptie de la decretul din 1947 3 banci comerciale au fost mentinute respectiv:

• Banca de credit pentru investitii

• Casa de economii si cecuri postale

• Casa de depuneri si consemnatiuni

In 1948 banca de credit pentru investitii a devenit Banca de Investitii (B.I; Banca Romana de Dezvoltare) iar ultimele 2 banci au fuzionat in 1949 sub denumirea de Casa de Economii si Consemnatiuni (C.E.C) care pana in 1989 a detinut monopolul depunerii in populatie. BN avea atat atributiunile unei banci nationale cat si acomerciale.

Ea functionand ca centru de incasari si plati a numerarului. In forma precizata anterior sistemul bancar romanesc a functionat pana in 1967 cand au aparut:

• Banca pentru agricultura si industrie alimentara

• Banca romana de comert exterior

Datorita centralizarii economiei si sistemului bancar a fost un sistem rigid in sensul ca agentii economici (intreprinderile de stat sau cooperatiste) nu isi puteau alege banca ci prin profitul activitatii desfasurate acestia erau orientati spre banca; lipsea concurenta; exista un vid de responsabilitate; dobanda si comisioanele erau nenegociabile, etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea Institutilor de Credit.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
7 120 cuvinte
Nr caractere:
41 500 caractere
Marime:
75.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
ionescu
Sus!