Contabilitatea Imobilizărilor în Curs și a Avansurilor Acordate pentru Imobilizări

Previzualizare curs:

Extras din curs:

3.5. Contabilitatea imobilizarilor în curs si a avansurilor acordate pentru imobilizari

Desfasurarea activitatii investitionale de catre o unitate, duce la situatii în care, la sfârsitul perioadei de gestiune, aceasta nu este finalizata. De regula, lucrarile de investitii, care urmeaza sa se concretizeze dupa finalizare în imobilizari corporale si necorporale, au un caracter complex, necesitând o perioada care depaseste un exercitiu financiar. Cheltuielile ocazionate de realizarea lucrarilor de investitii neterminate la sfârsitul exercitiului sunt recunoscute în contabilitatea financiara sub forma “imobilizarilor în curs” corporale sau necorporale, în functie de natura imobilizarilor în care se vor concretiza dupa finalizare. De asemenea, în anumite cazuri, furnizorii de imobilizari solicita încasarea unor sume ca avansuri de la beneficiarii lucrarilor de investitii, mai ales în cazul celor de valori ridicate.

Astfel, imobilizarile în curs necorporale reprezinta costul de productie, respectiv costul de achizitie privind imobilizarile necorporale neterminate pâna la sfârsitul exercitiului financiar, inclusiv valorile necorporale primite de la furnizori dar nereceptionate.

Imobilizarile în curs corporale se refera la investitiile neterminate realizate în regie proprie sau în antrepriza care se evalueaza la costul de productie sau de achizitie. Daca la sfârsitul exercitiului nu se cunoaste cu exactitate costul de productie (de achizitie), acesta poate fi aproximat, urmând ca diferentele care apar sa afecteze costul din perioada urmatoare. Sunt asimilate imobilizarilor în curs corporale si:

-investitiile realizate în regie sau antrepriza, receptionate partial;

-montajul echipamentelor tehnologice;

-cheltuielile ocazionate de punerea în functiune si efectuarea probelor tehnologice a masinilor, utilajelor si instalatiilor de lucru.

La receptia definitiva a lucrarilor de investitii, cheltuielile înregistrate în conturile de imobilizari în curs constituie parte componenta a costului de achizitie sau de productie, dupa caz, fiind evidentiate în conturile corespunzatoare de imobilizari corporale sau necorporale.

Contabilitatea imobilizarilor în curs si a avansurilor acordate furnizorilor de imobilizari se asigura cu ajutorul conturilor:

-231 “Imobilizari corporale în curs”, cont de activ care înregistreaza în debit valoarea imobilizarilor corporale neterminate si în credit valoarea imobilizarilor corporale finalizate, receptionate. Soldul debitor al contului imobilizarile corporale în curs.

Functiunea completa a contului 231 se prezinta astfel:

-232 “Avansuri acordate pentru imobilizari corporale”, cont de activ, care înregistreaza în debit avansurile acordate furnizorilor de imobilizari corporale (512), iar în credit valoarea avansurilor acordate furnizorilor de imobilizari corporale, decontate (404). Soldul debitor al contului evidentiaza valoarea avansurilor acordate furnizorilor de imobilizari corporale si nedecontate.

Debit

231 “Imobilizari corporale în curs”

Credit

404

- Valoarea imobilizarilor corporale în curs, facturate de furnizori

- Valoarea imobilizarilor corporale în curs, receptionate

212, 213, 214

722

- Valoarea imobilizarilor corporale în curs, realizate pe cont propriu

- Valoarea imobilizarilor corporale în curs cedate

6583

- Valoarea imobilizarilor corporale în curs aportate si retrase

456

456

- Valoarea imobilizarilor corporale în curs primite ca aport la capitalul social

- Valoarea imobilizarilor corporale în curs distruse de calamitati

671

Valoarea imobilizarilor corporale în curs, nereceptionate

SFD

-233 “Imobilizari necorporale în curs”, cont de activ care înregistreaza în debit valoarea imobilizarilor necorporale neterminate si în credit valoarea imobilizarilor necorporale finalizate, receptionate. Soldul debitor al contului imobilizarile necorporale în curs.

Functiunea completa a contului 233 se prezinta astfel:

Debit

233 “Imobilizari necorporale în curs”

Credit

404

- Valoarea imobilizarilor necorporale în curs, facturate de furnizori

- Valoarea imobilizarilor necorporale în curs, receptionate

203, 205, 208

-234 “ Avansuri acordate pentru imobilizari necorporale” a carui functiune este similara contului 232 “Avansuri acordate pentru imobilizari corporale”.

722

- Valoarea imobilizarilor necorporale în curs, realizate pe cont propriu

456

- Imobilizarile necorporale în curs primite ca aport la capitalul social

- Valoarea imobilizarilor necorporale în curs aportate si retrase

456

Valoarea imobilizarilor necorporale în curs

SFD

Exemple: 1) O societate comerciala începe în cursul exercitiului N o lucrare de extindere la magazia de produse finite. Cheltuielile ocazionate de realizarea lucrarii de investitie, care urmeaza sa fie finalizata în cursul exercitiului urmator, pâna la sfârsitul perioadei se ridica la 25.000lei. În cursul exercitiului urmator se continua lucrarea de investitie si se receptioneaza obiectivul la un cost total de 60.000 lei. În contabilitate se înregistreaza operatiile:

În exercitiul N

1) Valoarea lucrarii de investitie neterminata, la nivelul costului efectiv.

1.

231 “Imobilizari corporale în curs”

=

722 “Venituri din productia de imobilizari corporale”

25.000

25.000

În exercitiul N+1

1) Receptia obiectivului de investitie, la nivelul costului efectiv, cu evidentierea partii din lucrarea de investitie realizata în exercitiul precedent.

212 “Constructii”

=

%

60.000

231 “Imobilizari corporale în curs”

25.000

1.

722 “Venituri din productia de imobilizari corporale”

35.000

2) Se acorda unei unitati specializate suma de 1.785lei (inclusiv TVA)1, ca avans pentru realizarea unui program informatic în domeniul salarizarii. Dupa doua zile2 se primeste factura de la furnizorul de imobilizari pentru valoarea avansului acordat. La finalizarea programului informatic, unitatea specializata factureaza contravaloarea acestuia (5.000lei cu TVA de 19%) si se receptioneaza programul de catre unitatea beneficiara. Valoarea avansului acordat este inclus în:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea Imobilizarilor in Curs si a Avansurilor Acordate pentru Imobilizari.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
6.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 050 cuvinte
Nr caractere:
24 558 caractere
Marime:
233.73KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!