Contabilitate de Gestiune

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1. Delimitarea conceptuala a contabilitatii de

gestiune

Informatiile oferite de contabilitate, ca instrument de cunoastere, gestiune si control a patrimoniului si rezultatelor obtinute, formeaza ceea ce numim în mod obisnuit sistemul de evidenta al întreprinderii care cuprinde trei componente:

- componenta de evidenta tehnico-operativa;

- componenta contabila;

- componenta statistica.

Acesta trebuie sa asigure:

- înregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la situatia patrimoniului si a rezultatelor obtinute atât pentru necesitatile proprii ale unitatii patrimoniale, cât si în relatiile acesteia cu asociatii, clientii, furnizorii, bancile, organele fiscale si alte persoane juridice si fizice interesate de societate;

- controlul operatiunilor patrimoniale efectuate, al procedeelor de prelucrare utilizate si exactitatea datelor contabile furnizate;

- furnizarea informatiilor necesare stabilirii patrimoniului national a executiei bugetului public national si întocmirea balantelor financiare si a bilantului pe ansamblul economiei nationale.

Indiferent de natura informatiilor, acestea pot fi informatii publice si confidentiale.

Informatiile publice sunt cuprinse în documente precum bilantul contabil, contul de profit si pierdere, rapoartele explicative si alte situatii financiare si sunt destinate celor ce formeaza mediul extern al întreprinderii. Toate aceste informatii sunt asigurate de contabilitatea financiara sau generala.

Informatiile confidentiale sunt destinate uzului intern al conducerii firmei si se regasesc în cadrul documentelor si analizelor, pe baza acestora fiind posibila luarea deciziilor, furnizate de contabilitatea de gestiune

Pe plan international s-au conturat în legatura cu sistemul contabil doua conceptii: monista si dualista. Conform conceptiei moniste exista o singura contabilitate care furnizeaza informatii atât mediului intern, cât si mediului extern firmei. Conceptia dualista sustine ideea ca sistemul contabil se diferentiaza în contabilitate financiara sau generala si contabilitate de gestiune.

Noile reglementari contabile referitoare la armonizarea contabilitatilor din cadrul Uniunii Europene si compatibile cu standardele internationale de contabilitate, au fost elaborate cu scopul de a permite agentilor economici sa utilizeze un sistem contabil si de gestiune adaptat caracteristicilor economiei de piata.

Acest sistem contine :

- o parte standardizata, normalizata, numita contabilitate financiara, care cuprinde reguli de terminologie, evaluare, prezentare si permite obtinerea unor situatii financiare ce reflecta imaginea fidela, clara si completa a patrimoniului, situatiei financiare si rezultatelor obtinute;

- o parte nestandardizata, numita contabilitate de gestiune, cu precizari practice pentru a permite fiecarei unitati patrimoniale sa-si elaboreze propriile evidente si instrumente de gestiune adaptate nevoilor si specificului fiecarei unitati.

Legatura dintre contabilitatea financiara si contabilitatea de gestiune, poate fi analizata în raport cu urmatoarele criterii :

a) obiective principale;

b) organizare si conducere;

c) cadrul de analiza;

d) mod de prelucrare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitate de Gestiune.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
86 pagini
Imagini extrase:
82 imagini
Nr cuvinte:
38 935 cuvinte
Nr caractere:
221 689 caractere
Marime:
197.61KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!