Contabilitate - Curs 1 - Obiect

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1 Evidenta economica si formele ei. Etaloanele de evidenta economica

În cadrul sistemului informational economic, circula numeroase stiri si informatii, care provin din diferite domenii dar cele mai numeroase au ca sursa de provenienta evidenta economica. În general, prin evidenta economica se întelege înregistrarea într-o anumita ordine, continua si sistematica a activitatii economice, avându-se în vedere însusirile ei cantitative si calitative. În acest fel evidenta economica furnizeaza informatii cu aprovizionarea de materiale, lansarea si desfasurarea productiei, expedierea produselor si încasarea pretului de vânzare, stabilirea si înregistrarea rezultatelor financiare finale etc.

Evidenta economica, este prima si cea mai importanta forma de evidenta economica, ea a aparut în mod obiectiv, undeva la periferia comunei primitive, când oamenii au observat ca însemnându-si activitatile le pot repeta mai bine, mai eficient. În continuare, fiecare treapta de dezvoltare a vietii sociale, fiecare nou mod de productie, a însemnat progres social si perfectionari si pentru evidenta economica. Aceasta înseamna ca fiecare nou mod de productie, nu numai ca nu a renuntat la evidenta economica, dar a perfectionat-o, tocmai ca expresie a faptului ca i-a fost necesara.

În etapa actuala de dezvoltare a tarii noastre de orientare spre economia de piata, se pun în fata evidentei economice sarcini noi, determinând îmbunatatirea substantiala a indicatorilor economici pentru a se fundamenta mai bine deciziile de conducere economica.

Din punct de vedere al sferei de cuprindere si al volumului de informatii pe care le transmit în sistemul informational economic, exista mai multe forme de evidenta economica, cele mai importante fiind:

a) evidenta tehnico-operativa o gasim organizata la toti agentii economici, fie ca sunt regii autonome, fie ca sunt societati comerciale, precum si la agentii economici cu activitate mai mica, dar si la asociatii economice, în institutii etc. Evidenta tehnico-operativa se organizeaza la locul si în momentul producerii fenomenelor economice, operativ, adica în cel mai scurt timp de producere a lor. De exemplu, urmarirea comenzilor si contractelor de aprovizionare si desfacere, urmarirea prezentei la lucru, urmarirea gradului de încarcare a utilajelor etc. Din evidenta tehnico-operativa se obtin numeroase informatii necesare conducerii, dar aceasta evidenta singura nu poate satisface necesitatile conducerii, dat fiind limitele sale. în primul rând evidenta tehnico-operativa nu este completa, respectiv ea nu urmareste întreaga activitate economica din unitati. Unele activitati economice sunt urmarite în aceasta evidenta, altele nu si aceasta face ca pe lânga informatiile ce provin din evidenta tehnico-operativa, factorul de decizie sa mai aiba nevoie si de altele. în acelasi timp se remarca faptul ca evidenta tehnico-operativa nu se realizeaza în toate unitatile de acelasi fel. Nu exista reglementari unice si obligatorii, care sa prevada cum trebuie organizata evidenta tehnico-operativa. În aceste conditii, aproape fiecare agent economic si-a organizat propria sa evidenta tehnico-operativa, asa cum a considerat necesar, exista deci o diversitate de evidente tehnico-operative uneori la acelasi tip de unitate. Aceasta situatie îngreuneaza raportarea informatiei care provine din evidenta tehnico-operativa si apoi sunt destule greutati de acomodare pentru salariati, atunci când ei se transfera de la un agent economic la altul.

b) evidenta statistica careia îi corespunde pe plan teoretic stiinta statistica, o stiinta foarte veche care a fost folosita înca din vremea sclavagismului. Statistica are mai multe componente printre care statistica economica, statistica demografica, statistica sociala etc. Caracteristic pentru statistica este faptul ca ea, de cele mai multe ori, preia datele de care are nevoie din celelalte forme ale evidentei economice, date pe care apoi le supune unor prelucrari specifice statisticii cum ar fi determinarea structurii, a ritmului de evolutie, a factorilor de influenta, a tendintelor de dezvoltare etc. Statistica are însa si alte posibilitati de culegere a datelor care de altfel îi sunt caracteristice cum ar fi recensamintele, sondajele, anchetele etc.

În economia tarii noastre, ca de altfel în economia oricarei tari, statistica joaca un rol important în cunoasterea activitatilor desfasurate si în fundamentarea deciziilor curente sau de perspectiva. De aceea, reflectarea statistica este bine organizata. La nivel national exista un organ coordonator, respectiv Comisia Nationala de Statistica, care are reprezentanti în cadrul fiecarui judet. Comisia Nationala de statistica elaboreaza norme de reprezentare a statisticii, unice si obligatorii, elaboreaza modele de calcul ale unor indici si indicatori, colaboreaza cu celelalte organe de sinteza pentru îmbunatatirea evidentei economice în toate formele sale si pentru raportarea activitatilor la sfârsit de exercitiu gestionar.

Cu toate meritele sale, evidenta statistica nu este nici ea desavârsita, are anumite limite, respectiv neajunsuri. Este vorba de faptul ca nici ea, ca si evidenta tehnico-operativa nu cuprinde în sfera sa de observatie întreaga activitate economica. Sunt activitati economice care sunt urmarite de statistica, iar altele nu, motiv pentru care informatia statistica, singura, nu este suficienta pentru fundamentarea deciziilor de conducere economica.

Observații:

Academia Navala Mircea cel Batran Constanta

Facultatea de Marina Civila

Catedra Stiinte Comportamentale

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitate - 1 Obiect.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
4 255 cuvinte
Nr caractere:
22 970 caractere
Marime:
15.45KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Popa Catalin
Sus!