Contabilitate

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Scurt istoric al contabilitatii

In Evul Mediu dezvoltarea comertului in orasele-state italiene a dus la aparitia unui sistem complex de evidenta : contabilitatea.

In 1494, calugarul Luca Paciolo a publicat un tratat de mate (« summa de Arithmetica,Geometria, Proportione it Proportionalita ») care cuprindea si o descriere a practicilor negustorului venetian al epocii. Lui ii apartine prima definitie data contabilitatii, el analizeaza contabilitatea ca un sistem, ansamblu de reguli, principii privind inregistrarea in partida dubla a averii care apartine unui negustor, precum si toate afacerile acestuia in ordinea in care au avut loc.

De la simpla evidenta a averii negustorului si a afacerilor lui prin indicatiile sale sociale, contabilitatea s-a transformat intr-un sistem informational care afecteaza distributia resurselor la nivelul national,

Contabilitatea –studiaza efectele tranzactiilor economice si ale altor evenimente asupra situatiei economice si financiare precum si asupra performantei unei entitati contabile in scopul informarii utilizatorilor interni si ecterni.

Informatia contabila intr-o intreprindere se poate clasifica in 2 categorii :

1)Informatie contabila financiara

2)Informatie contabila de gestiune

1)Informatia contabila financiara-este destinata utilizatorilor externi (investitori, salariati, creditori, clienti, furnizori, guvernul sau publicul larg) si este prezentata in situatiile financiare.

Anual , administratorii intreprinderilor trebuie sa intocmeasca un set de situatii financiare in forma standardizata compus din :

- Bilantul contabil

- Contul de profit si pierdere

- Situatia modificarilor capitalurilor proprii

- Situatia fluxurilor de trezorerie

- Politici contabile si note explicative la acestea

Situatiile financiare :-sunt insotite de raportul de gestiune prin care conducerea intreprinderii descrie principalele componente ale activitatii de exploatare si financiare precum si evolutia lor previzibila

-trebuie sa ofere o imagine fidela a resurselor si capacitatea intreprinderii de a genera numerar.

2)Informatia contabila de gestiune - destinata utilizatorilor interni respectiv conducerii intreprinderii. Aceasta informatie este nestandardizata si cuprinde informatii privind costul unitar al produselor, serviciilor, lucrarilor, comportamentul costurilor relativ la volum de activitate sau profitabilitatea pe produs.

Rapoartele sunt inaintate conducerii la intervale scurte de timp pe subdiviziuni ale intreprinderii numite centre de profit sau de responsabilitate.

Patrimoniul, obiect de studiu al contabilitatii

=totalitatea drepturilor si obligatiilor cu valoare economica apartinand unei persoane fizice sau juridice precum si bunurile la care se refera.

Pt ca un patrimoniu sa existe sunt necesare 2 elemente interdependente :

1)subiectul de drepturi si obligatii-pers fizica sau juridica

2)obiectul de drepturi si obligatii-bunurile

Drepturile si obligatiile- exprima raporturile de proprietate in cadrul carora se procura si gestioneaza bunurile.

Relatiile de drepturi au in vedere situatia in care titularul de patrimoniu (proprietarul) isi procura o parte din avere din resurse proprii. Bunurile respective ii apartin de drept= patrimoniu propriu.

Relatiile de obligatii au in vedere situatiile in care proprietarul isi procura o parte din avere din resurse apartinand altor persoane fizice sau juridice=patrimoniu strain (atras)

Din punct de vedere juridic, notiunea de patrimoniu se refera la toate drepturile si obligatiile cu un continut economic ale unei persoane fizice sau juridice.

Din punct de vedere economic, notiunea de patrimoniu reflecta ansamblul bunurilor ecxprimate in bani, inclusiv rezultatul folosirii lor, care apartin persoanei respective.

Relatia de echilibru a patrimoniului este redata astfel :

Patrimoniu

Bunuri=obiecte evaluabile in bani Relatii de drepturi si obligatii

Bunuri= Drepturi + Obligatii

Patrimoniul net=Bunuri – Obligatii

Patrimoniul net precizeaza gradul de independenta financiara a unitatii (intreprinderii)

Obiectul contabilitatii implica pe langa cunoasterea patrimoniului si modificarile, transformarile interne ale acestuia.

Modificarile se refera la operatiuni simple de intrari-iesiri de elem patrimoniale dar si la operatiuni complexe care se concretizeaza in notiunile de cheltuieli , venituri si rezultate.

Prin compararea cheltuielilor cu veniturile => rezultat (pozitiv sau negativ)

Cheltuieli± rezultate=venituri

Relatia de echilibru patrimonial exprimat in termeni specifici contabilitatii :

Activ= Pasiv

A=materialitatea patrimoniului

P=modul de sustinere financiara a elementelor de A (sursa de finantare proprie sau straina)

Observații:

Cursuri contabilitate si probleme rezolvate

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
44 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
11 693 cuvinte
Nr caractere:
77 434 caractere
Marime:
117.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Zefinescu Carmen
Sus!