Contabilitate

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Contabilitatea studiaza efectele tranzactiilor economice si ale altor evenimente asupra situatiei economice si financiare, precum si asupra performantei unei entitati contabile, în scopul informarii utilizatorilor interni si externi. Prin limbajul sau, prin sistemul propriu de concepte si proceduri, contabilitatea este singura disciplina care poate furniza informatii financiare despre o entitate. Aceste informatii formeaza baza pentru evaluarea organizatiei de catre un ansamblu de utilizatori din interiorul si exteriorul organizatiei.

Tipuri de informatie contabila

Informatia contabila dintr-o întreprindere se poate clasifica în doua mari categorii: informatie contabila financiara si informatie contabila de gestiune.

Informatia contabila financiara este destinata utilizatorilor externi si este desemnata prin situatiile financiare de sinteza compuse din: bilantul contabil, contul de rezultate, situatia modificarilor capitalurilor proprii, tabloul fluxurilor de numerar, politicile contabile si notele explicative.

Informatia contabila de gestiune este destinata utilizatorilor interni, respectiv conducerii întreprinderii.

Utilizatorii informatiei contabile

Principalii utilizatori ai informatiei contabile produse într-o entitate sunt:

- Investitorii actuali si potentiali sunt interesati de câstigurile care pot fi obtinute din investitia într-o anumita întreprindere, împreuna cu riscurile aferente;

- Conducerea întreprinderii Managerii folosesc informatiile contabile la întocmirea sistemului de bugete, dar mai ales în faza de control a realizarii planurilor si programelor;

- Salariatii doresc informatii privind stabilitatea locurilor de munca, dar si despre gradul în care li se repartizeaza o fractiune corecta din valoarea adaugata de întreprindere;

- Creditorii financiari sunt bancile si alte institutii similare interesate de lichiditatea si solvabilitatea pe termen lung a întreprinderii, de capacitatea ei de a rambursa la termen creditele contractate, împreuna cu dobânzile aferente;

- Creditorii comerciali sunt furnizorii de bunuri si servicii, a caror preocupare este lichiditatea pe termen scurt a întreprinderii;

- Clientii au în vedere continuitatea relatiilor comerciale cu întreprinderea, în special în situatiile în care aceasta se afla în situatie de monopol sau oligopol pe piata respectiva;

- Nevoile informationale ale guvernului se individualizeaza la nivelul institutiilor sale;

- Publicul se asteapta ca întreprinderile sa furnizeze informatii despre impactul activitatii asupra comunitatilor locale, asupra mediului natural, iar organizatiile pentru protectia consumatorilor sunt interesate de reflectarea în preturi a calitatii produselor si serviciilor.

Reglementarea contabilitatii în România

În temeiul prevederilor art.3 alin. (1) pct. 43 din Hotarârea Guvernului nr. 208/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, în baza prevederilor art. 4 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, ministrul finantelor publice emite ordinul 1752 prin care se aproba reglementarile contabile conforme cu directivele europene, care cuprind Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si Reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene.

Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene se aplica de persoanele juridice prevazute la art. 1 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata.

Subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul în strainatate, care apartin persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul în România, precum si sediile permanente din România care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul în strainatate au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie.

Persoanele juridice care la data bilantului depasesc limitele a doua dintre urmatoarele 3 criterii, denumite în continuare criterii de marime:

- total active: 3.650.000 euro;

- cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro;

- numar mediu de salariati în cursul exercitiului financiar: 50

întocmesc situatii financiare anuale care cuprind:

- bilant;

- cont de profit si pierdere;

- situatia modificarilor capitalului propriu;

- situatia fluxurilor de trezorerie;

- note explicative la situatiile financiare anuale.

Persoanele juridice care la data bilantului nu depasesc limitele a doua dintre criteriile de marime prevazute anterior, întocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind:

- bilant prescurtat;

- cont de profit si pierdere;

- note explicative la situatiile financiare anuale simplificate.

Optional, ele pot întocmi situatia modificarilor capitalului propriu si/sau situatia fluxurilor de trezorerie.

Potrivit legii contabilitatii, situatiile financiare anuale trebuie însotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii conducerii persoanei juridice pentru întocmirea situatiilor financiare anuale în conformitate cu Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene.

Obiectul contabilitatii

Obiectul de studiu al contabilitatii este averea entitatii, numita în continuare patrimoniu.

Patrimoniul reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor cu valoare economica, apartinând unei persoane fizice sau juridice, precum si bunurile la care se refera.

Deci, patrimoniul este format din doua elemente interdependente:

- persoana fizica sau juridica, respectiv subiectul, titularul de patrimoniu sau proprietarul, care poseda si gestioneaza bunurile, îsi asuma drepturi si obligatii asupra unor bunuri. În aceasta calitate subiectul de patrimoniu poate exercita acte de dispozitie si administrare asupra patrimoniului;

- obiectul patrimoniului, respectiv bunurile economie care compun patrimoniul, reprezentând materializarea drepturilor si obligatiilor.

Observații:

Cursul la contabilitate pt anul 4 - inginerie electrica. Specializarea actionari electrice in limba franceza.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
48 pagini
Imagini extrase:
48 imagini
Nr cuvinte:
24 224 cuvinte
Nr caractere:
135 590 caractere
Marime:
134.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!