Conceptul de Marketing

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.Generalitati

Produs al dezvoltarii teoriei si productiei economice, consta in: sub aspect teoretic= o noua conceptie, o noua getica economica precum si un mod de a gandi relatia dintre intreprindere si mediul in care actioneaza aceasta.

Termenul de MK este de origine andasaxona si se traduce prin a realiza tranzactii pe piata iar terminatia ing sugereaza o activitate continua.

2.Aparitia si dezvoltarea MK

Pana la sf sec 19 in majoritatea intreprinderilor activitatile pe care astazi le reunim sub numele de MK si pe care la vremea respectiva le numea vanzare erau considerate ca fiind accesorii. Acest fapt se datora lipsei mijloacei de productie s-au dezvoltat si cantitatea de marfa existenta a crescut in deosebi dupa primul razboi mondial; vanzarea produselor a devenit o activitate esentiala. Solicitat de numerosi producatori care ii propun mereu noi bunuri si servicii in cantitati din ce in ce mai mari, consumatorul devine resursa cea mai interesanta. Astfel capacitatea de productie a majoritatea intreprinderilor este limitata doar de posibilitatea de cumparare. In aceste conditii, intreprinderile au devenit constiente de faptul ca dintre toate activele lor cel mai pretios sic el ami greu de construit este piata. Etapele dezvoltarii MK si ansamblul evolutiei acestora poate fi sintetizat astfel:

1. orientarea catre productie. Etapa pe care intr-o intreprindere domina activitatea de productie

2. orientarea catre vanzare

3. orientarea de MK. In aceasta etapa, pe piata concurenta devine acerba, cererea de produse este saturate, tehnologiile sunt tot mai evaluate, capitalurile investite devin abudente. Obiectibul trebuie sa fie satisfacerea cat mai buna a nevoilor pietei. In aceasta etapa firma intreprinde urmatoarele actiuni:

- studiertea nevoilor consumatorilor

- producerea a ceea ce poate fi vandut

- diferentierea produselor si comunicatiei permanente

3.Definitii ale MK

Definitia axata pe nevoie si schimb.

Mk este mecanismul economic social prin care individual, grupurile de indivizi si organizatiile isi satisfac nevoile si dorintele prin intermediul producerii si schimbului de produse si alte entitati de valoare.

Definitia axata pe piata.

Mk este ansamblul mijloacelor de care dispune intreprinderea ptr creearea, conservarea si dezvoltarea pietelor si clientelei sale.

Definitia axata pe coerenta si integrare

Mk reprezinta arta de a face astfel incat actiunile firmei sa tinda spre satisfacerea deplina a nevoilor in cadrul unor politici coerente care viseaza potimizarea eficientei globare a intreprinderii pe propria piata.

4.Elementele coneptului de MK

Conceptual de Mk are la baza 4 elemente.

1. Piata tinta

2. orientarea spre nevoile consumatorii

3. coordonarea de Mk a mijloacelor si eforturilor firmei catre satisfacerea nevoilor si dorintelor

4. profitul

5.Trasaturile si functiile MK

Mk ca si concept theoretic si orientare a activitatii practice de ordin tehnico economic a unei organizatii se distinge prin 3 trasaturi de baza:

1. Mk este o noua conceptie economica, un nou mod de a gandi, o noua atitudine a organizatiei fata de mediul in care actioneaza in general si fata de piata in particular.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul de Marketing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
8 722 cuvinte
Nr caractere:
55 221 caractere
Marime:
40.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!