Componența sistemului informațional economic

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1 Sistemul unitatilor patrimoniale pentru care se organizeaza contabilitatea

Conform Legii contabilitatii, obligatia de a organiza si conduce contabilitatea proprie revine regiilor autonome, societatilor comerciale, organizatiilor cooperatiste, societatilor bancare, institutiilor publice de subordonare centrala sau locala, fundatiilor, sindicatelor, altor organizatii obstesti, precum si persoanelor fizice care presteaza activitati independente sau efectueaza acte de comert si sunt înmatriculate la Registrul Comertului. Acestea sunt entitati patrimoniale denumite unitati patrimoniale.

În functie de specificul activitatii desfasurate, contabilitatea este organizata pentru urmatoarele categorii de unitati patrimoniale:

a. unitati economice sunt persoane juridice care dispun de patrimoniu propriu, adecvat profilului de activitate, având drept obiect producerea de bunuri, circulatia marfurilor, banilor si titlurilor de valoare, servicii bancare, lucrari executate, prestari de servicii de transport si asigurare. Specific acestor unitati patrimoniale este faptul ca se conduc dupa principiul gestiunii economice, respectiv îsi acopera cheltuielile din veniturile proprii si realizeaza profit.

Dupa forma juridica de constituire si functionare, unitatile economice se prezinta astfel:

- regii autonome sau societati nationale se înfiinteaza pentru domenii strategice ale economiei nationale si anume producerea de energie electrica, industria de armament, transporturi feroviare, exploatarea resurselor subsolului;

- societati comerciale pe actiuni sunt unitati economice la care capitalul social este împartit în actiuni, iar proprietarii acestora, persoane fizice sau juridice, poarta numele de actionari; obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul, iar actionarii raspund în limita capitalului subscris. Actiunile sunt titluri negociabile, adica pot fi transmise liber altor persoane, fara a fi necesar acordul celorlalti actionari.

- societati comerciale cu raspundere limitata sunt unitati economice la care capitalul social este divizat în parti sociale, iar proprietarii acestora, persoane fizice sau juridice, poarta numele de asociati; obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul, iar asociatii raspund numai în limita participarii lor la capitalul social. În principiu, partile sociale sunt transmisibile altor persoane doar cu acordul celorlalti asociati si nu reprezinta titluri negociabile.

- societati cooperatiste sunt unitati economice care reunesc persoane ce administreaza bunurile comune si muncesc împreuna, dupa reguli de administrare si repartizare a rezultatelor stabilite conform statutului de functionare.

4 Capitolul 1

Dupa forma de proprietate, unitatile economice pot fi:

- de stat sau publice;

- private sau particulare;

- cu capital mixt, de stat si privat, autohton sau strain.

b. institutii publice (bugetare) sunt institutii de stat înfiintate pentru desfasurarea unor activitati neproductive, cu caracter social-cultural si pot fi:

- în administratia publica: guvern, prefecturi, primarii;

- în învatamânt: universitati, licee, scoli generale;

- în sanatate: policlinici, spitale, dispensare;

- în cultura: teatre, muzee, filarmonici, biblioteci, camine culturale;

- în armata: unitati militare, inspectorate de politie si jandarmerie.

c. organizatii obstesti sunt constituite pe principiul asocierii sau participarii libere si reprezentate de partide politice, sindicate, culte, fundatii, asociatii profesionale. Organizatiile obstesti îsi acopera cheltuielile de functionare prin contributia membrilor, sponsorizari, venituri proprii din unele activitati economice.

1.2 Structura organizatorica a unitatilor economice

Domeniul principal de aplicare a contabilitatii îl reprezinta unitatile economice. Pentru realizarea obiectivelor contabilitatii este necesara cunoasterea structurii organizatorice a unitatilor economice.

Organizarea interna a fiecarei unitati economice se delimiteaza pe doua structuri importante, si anume:

- structura de productie, legata de obiectul de activitate, alcatuita din ateliere sau sectii de productie, montaj, service, proiectare, laboratoare de control si cercetare, fabrici, uzine, alte unitati economice fara personalitate juridica;

- structura functionala constituita din compartimente de munca, birouri sau servicii, denumite diviziuni organizatorice.

Aceste doua structuri se delimiteaza si particularizeaza de catre fiecare agent economic în functie de volumul, complexitatea, importanta si specificul activitatii pe care o desfasoara.

În functie de importanta si specificul activitatilor desfasurate, sectiile de productie se pot clasifica astfel:

- sectii de baza sau principale;

- sectii auxiliare sau ajutatoare;

- sectii anexe.

Sectiile de baza reprezinta componentele cele mai importante din structura de productie; ele asigura fabricarea produselor, executarea lucrarilor sau prestarea serviciilor pentru care a fost înfiintata unitatea economica în cauza. În cadrul acestor sectii se utilizeaza cea mai mare parte a mijloacelor de productie (utilaje, forta de munca, materii prime, bani) iar rezultatele economice obtinute de sectiile principale influenteaza rezultatele de ansamblu ale agentului economic.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Componenta Sistemului Informational Economic
    • Cap 1.pdf
    • Cap 2a (2.1-2.5).pdf
    • Cap 2b (2.6-2.7).pdf
    • Cap 3a (3-3.4.5).pdf
    • Cap 3b (3.4.6-3.7.3).pdf
    • Cap 4.pdf
    • Coperta.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
165 pagini
Imagini extrase:
165 imagini
Nr cuvinte:
61 122 cuvinte
Nr caractere:
350 772 caractere
Marime:
2.28MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!