Comerț Exterior

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Contabilitatea a cunoscut înca de la aparitia sa schimbari profunde. Ca si mediul economico-social în ansamblul sau, în prezent aceasta parcurge o etapa caracterizata prin transformari rapide, iar continuarea acestora este previzibila.

Schimbarile economico-sociale si dezvoltarea tehnologiilor informationale au condus la necesitatea reevaluarii obiectivelor contabilitatii în perspectiva. Astfel au aparut mutatii majore în ceea ce priveste aplicarea principiilor traditionale de baza, elaborarea bugetelor, întocmirea situatiilor financiare finale, pregatirea deciziilor tec.

Contabilitatea s-a dezvoltat ca urmare a dezvoltarii industriei, comertului, a noilor tehnologii, a afacerilor în general, toate acestea permitând accesul capitalului pe o scara mai larga. În acest sens, printre factorii care au influentat dezvoltarea contabilitatii putem identifica:

a. Cresterea importantei metodelor cantitative pentru management a determinat schimbarea centrului de interes catre luarea deciziilor ;

b. Pregatirea si luarea deciziilor a impus cunoasterea unei informatii tot mai diverse ;

c. Aria vasta de aplicare a contabilitatii traditionale a atras experti în analiza sistemelor informatice, programatori, specialisti în noua viziune contabila;

d. Contabilitatea este o stiinta sociala si nu o stiinta exacta astfel încât conceptele contabilitatii nu reprezinta un adevar universal sau legi generale. Conceptele contabilitatii sunt folosite în sistemele de valoare ale societatii în care ele opereaza si care sunt determinate social.

În prezent contabilitatea reprezinta principala sursa informationala necesara atât în procesul managerial al entitatii (oferind informatii cu privire la gestionarea financiara si realizând în acelasi timp un control al eficientei gestiunii economice), cât si în relatiile acesteia cu tertii: actionari sau asociati, furnizori, clienti, societati bancare, statul, etc. numiti si utilizatori ai informatiei contabile.

Indiferent de forma de organizare, orice entitate economica îsi organizeaza si conduce contabilitatea conform Legii contabilitatii 82/1991, modificata si completata ulterior, care prevede regulile si normele de organizare si conducere a contabilitatii societatilor comerciale române care au sediul în tara, respectiv pentru cele care au sucursale în strainatate.

Organizarea si exercitarea atributiunilor contabile în comertul exterior trebuie adaptata particularitatilor activitatii din acest domeniu, cerintelor conducerii si necesitatilor interne curente.

Comertul exterior, ca ramura a economiei nationale, include operatiuni comerciale sau de cooperare economica si tehnico-stiintifica în raporturile cu alte tari privind: vânzarea–cumpararea de bunuri (marfuri fizice), respectiv exportul si importul, dar si servicii comerciale cum ar fi turismul international si alte servicii conexe operatiunilor de export si import (transporturile, asigurarile) cunoscute în literatura de specialitate sub denumirea de comert invizibil.

Observații:

Cursul a fost prezentat in Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor din Craiova la anul IV, sectia Contabilitate si informatica de gestiune

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comert Exterior.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
9 049 cuvinte
Nr caractere:
49 501 caractere
Marime:
48.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Parvu Cerasela
Sus!