Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL I

Consideratii generale referitoare la activitatea

de audit financiar contabil

În vederea fundamentarii deciziilor care stau la baza actului de conducere, orice manager al activitatii economice doreste sa cunoasca în orice moment, cât mai în detaliu, mai complet si mai real, starea patrimoniului unitatii pe care o conduce. Acest lucru se poate realiza prin organizarea unei structuri proprii de control financiar intern care sa aiba ca obiectiv sesizarea eventualelor disfunctionalitati aparute în modul de gestionare al proceselor economice, în special în zonele de risc ale acestora.

Rezultatele activitatii de control financiar intern se presupune ca redau cu fidelitate, într-un anumit moment, starea patrimoniului societatii si ca urmare ele constituie pentru manager un instrument important în derularea procesului de conducere.

Exista însa si situatii în care, pentru o mai mare credibilitate în fata tertilor, informatiile oferite de departamentul de control financiar intern trebuie sa fie certificate de o autoritate externa si echidistanta fata de cele doua entitati: emitentul de informatii (unitatea patrimoniala) si utilizatorul acestora. Ca urmare, activitatea unitatii patrimoniale trebuie sa fie analizata de catre o terta persoana sau societate cu atributii de control financiar extern.

Aceasta forma de verificare este cunoscuta sub denumirea de audit financiar si se realizeaza de catre profesionisti independenti, persoane fizice sau organizati în structuri având personalitate juridica. Una dintre caracteristicile auditului financiar o reprezinta recurgerea permanenta la criterii, norme si standarde.

Prezenta auditorilor financiari  experti contabili si contabili autorizati  precum si exercitarea de catre acestia, în mod independent, a îndatoririlor lor profesionale, în conformitate cu exigentele standardelor internationale de audit, exprima garantie si fiabilitate cu privire la: natura informatiilor din bilant, exactitatea patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor, calitatea activitatii manageriale.

Auditul financiar, în conceptia Codului de etica si de ontologie profesionala, constata realitatile, oportunitatile, carentele si disfunctionalitatile, deficientele si erorile, inclusiv actele reprobabile care se pot produce în sistemele functionale si în structurile manageriale. Auditorul, chiar si lucrând în echipa, nu poate cuprinde totul. El lucreaza prin esantionaj, folosind metode statistice de detectie, ceea ce genereaza riscul de audit, dar orice activitate presupune existenta unui grad mai mic sau mai mare de risc. Riscul îl întâlnim atât în actiune cât si în inactiune. Orice decizie implica un anumit grad de risc, dar acelasi lucru se întâmpla si în absenta deciziei. Esentialul consta în capacitatea de a determina riscul, de a determina natura si intensitatea acestuia.

În timp, activitatea de auditare a evoluat de la simpla corectare a abaterilor din documentele financiar  contabile la aprecierea globala a fidelitatii rapoartelor financiare emise de un agent economic, si apoi la analiza critica a procedurilor utilizate la elaborarea acestora, ca si a elementelor lor structurale.

Cuvântul audit îsi are originea în limba latina, audire însemnând a asculta, a audia. Ulterior termenul de audit a fost preluat si în limba engleza având semnificatia de a controla, a inspecta, a verifica. Pe continentul european termenul de audit a fost popularizat în perioada anilor 1960 de catre cabinetele anglo-saxone de expertiza contabila. Initial, auditul era exercitat la cererea proprietarilor de întreprinderi pentru a se asigura ca lucrarile contabile sunt corect executate si ca toate activele lichide sunt corect contabilizate. Marile întreprinderi create în urma revolutiei industriale necesitau finantari exterioare care sa completeze capitalurile proprietarilor si sa permita achizitionarea masinilor costisitoare care apareau pe piata. Acesta este momentul în care a crescut importanta auditului, iar tertii au luat locul proprietarilor de întreprinderi ca principali clienti pentru cei care asigurau servicii de audit.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • anexaA.doc
  • anexaB.doc
  • anexaC.doc
  • Bibliografie.doc
  • Cap1.doc
  • Cap2.doc
  • Cap3.doc
  • Cap4.doc
  • Cap5.doc
  • COPERTA.doc
  • CUPRINS.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
11 fisiere
Pagini (total):
102 pagini
Imagini extrase:
98 imagini
Nr cuvinte:
32 363 cuvinte
Nr caractere:
189 137 caractere
Marime:
167.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Ionescu Luminita
Sus!