Topografie - noțiuni de teoria erorilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Daca asupra unei marimi se fac o serie de observatii pentru determinarea dimensiunii acestei marimi se constata, ca valorile obtinute nu sunt totdeauna egale, ele diferind ca marime. Valorile obtinute la masuratori difera datorita prezentei erorilor de masurare.

2.1. Clasificarea erorilor

2.1.1. Dupa modul de provenienta erorile pot fi:

a. Erori instrumentale - apar datorita imperfectiunii instrumentului cu care se fac masuratorile respective. Aceste erori sunt erori sistematice, de regula au acelasi semn si sunt aproximativ egale ca marime. Aceste erori pot fi usor identificate si se elimina de obicei de la inceput.

b. Erori de mediu - se datoreaza conditiilor atmosferice in care se desfasoara masuratorile: temperatura, umiditate, presiune atmosferica, ceata, etc. Si aceste erori sunt sistematice, de acelasi semn si de regula de aceeasi marime. Ele pot fi sesizate si eliminate de la inceputul masuratorilor.

c. Erori personale - se datoreaza operatorilor ce efectueaza masuratorile respective. Aceste erori sunt accidentale si nu pot fi usor sesizate. In general, aceste masuratori alterneaza ca semn (+ sau -) si difera ca marime.

2.1.2. Dupa marime:

a. Erori tolerabile - sunt erori ce se inscriu in anumite tolerante. Pot fi diferite ca semn si in general sunt mici ca marime.

b. Erori grosolane (intolerabile) - sunt erori mari care ies usor in evidenta din seria de masuratori. Aceste erori se elimina din start din seria de observatii.

2.1.3. Dupa modul de propagare

a. Erori sistematice - au aceeasi marime si acelasi semn. Valorile acestor erori pot fi determinate si se pot inlatura.

b. Erori accidentale - sunt erori mici ca marime si diferite ca semn. Aceste erori constituie obiectul teoriei erorilor. In topografie apare frecvent acest gen de erori accidentale.

2.2. Clasificarea masuratorilor

2.2.1. Dupa modul de prezentare

a. Masuratori directe - se caracterizeaza prin aceea ca observatiile sunt efectuate cu instrumentul, direct asupra marimii.

b. Masuratori indirecte - se caracterizeaza prin aceea ca observatiile sunt efectuate cu instrumentul asupra altor marimi, urmand ca marimile care intereseaza sa se obtina indirect, prin calcul.

c. Masuratori conditionate - se caracterizeaza prin aceea ca marimile sunt rezultatul direct al observatiilor ce se efectueaza, insa acestea trebuie sa indeplineasca anumite restrictii.

2.2.2. Dupa conditiile in care sunt executate

a. Masuratori de aceeasi precizie - sunt masuratori efectuate cu acelasi instrument si in aceleasi conditii, ceea ce inseamna ca observatiile pot fi considerate cu acelasi grad de incredere.

b. Masuratori de precizii diferite - sunt masuratorile efectuate in conditii diferite, cu metode diferite de lucru sau cu instrumente diferite.

2.3. Masuratori directe de aceeasi precizie

Sunt acele masuratori in care, in cadrul unei serii de

Observații:

Topografie generala si elemente de topografie miniera

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Topografie - Notiuni de teoria erorilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
5 613 cuvinte
Nr caractere:
32 871 caractere
Marime:
244.59KB (arhivat)
Publicat de:
Adelaida Stanescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
topografie generala, topografie miniera, teoria erorilor
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!