Topografie generală

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Topografia este o stiinta cu un puternic caracter aplicativ, care s-a dezvoltat din necesitatea unei cunoasteri detaliate si a unei utilizari optime a suprafetelor de teren. Cuvantul topografie are origine greaca (topos = loc si graphein = a desena) si defineste chiar obiectul acestei stiinte: masurarea si desenarea unui loc oarecare, a unei suprafete de teren oarecare, adica obtinerea planului topografic al acelei suprafete.

Se stie ca in limitele orizontului observabil al unui om, curbura Pamantului nu se poate sesiza. Deoarece in topografie se opereaza in aceste limite, nu se ia in considerare curbura Pamatului, iar suprafetele masurate se considera ca au fundament orizontal. Altfel spus, pentru a obtine planul topografic al unui loc, masuratorile se realizeaza astfel incat sa se obtina o imagine proiectata prin drepte paralele verticale a locului respectiv, pe planul orizontal tangent la sfera terestra intr-un punct central din zona respectiva.

Dar topografia nu vizeaza numai obtinerea imaginii plane a terenului, ci si pe cea a reliefului din zona respectiva, adica se studiaza si reprezinta, de asemenea, dispozitia pe verticala a detaliilor.

Topografia are doua sectiuni importante:

- topografia generala are un pronuntat caracter teoretic; ea vizeaza studiul metodelor de masurare si calculul pentru determinarea elementelor necesare la realizarea planului topografic si, de asemenea, studiul din punct de vedere constructiv al aparaturii de masura utilizate;

- topografia speciala are un pronuntat caracter aplicativ, specific unui sector economic oarecare, in care lucrarile topografice sunt utilizate; in acest sens se poate vorbi de topografie cadastrala, miniera, silvica, militara etc.

Din punct de vedere economic topografia are o importanta foarte mare. Masurarea suprafetelor pentru sectorul de cadastru permite schimbul, vanzarea si transmiterea prin mostenire a proprietatilor funciare si de asemenea, stabilirea impozitelor. Amenajarea terenurilor pentru agricultura presupune cunoasterea configuratiei topografice a acestora. in domeniul constructiilor de orice fel topografia este necesara pentru realizarea proiectelor, pentru trasarea pe teren a pozitiei si apoi pentru urmarirea deplasarilor pe orizontala si pe verticala. Aceasta enumerare ar putea continua cu multe domenii ale activitatii economice si stiintifice, in care topografia este aplicata.

5.2 Elemente topografice ale terenului

Topografia opereaza cu notiuni de geometrie plana si in spatiu, trigonometrie, geometrie analitica si altele. Din punct de vedere fizic masuratorile topografice vizeaza doua marimi fizice ale Sistemului International de unitati de masura: lungimi si unghiuri. Lungimea este o marime fizica fundamentala si are ca unitate de masura metrul cu multiplii si submultiplii lui. Unghiul plan este o marime suplimentara a Sistemului International de unitati de masura, a carui unitate de masura este radianul. Cu toate acestea in multe domenii se opereaza cu gradul sexagesimal sau cu cel centezimal si, submultiplii acestora, asa cum se procedeaza si in topografie.

D.p.d.v. aceste unitati se definesc in modul urmator:

- metrul este lungimea egala cu 1650763,73 lungimi de unda in vid ale radiatiei emise la tranzitia atomului de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Topografie generala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
2 880 cuvinte
Nr caractere:
15 321 caractere
Marime:
136.27KB (arhivat)
Publicat de:
Alma Craciun
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
topografie, topografie generala, topo
Predat:
Facultatea de Constructii si Instalatii , Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi
Specializare:
Constructii civile, industriale si agricole
Materie:
Construcții
An de studiu:
II
Sus!