Studiu de Fezabilitate

Previzualizare curs:

Extras din curs:

MANAGEMENTUL LA NIVELUL SISTEMELOR DE PRODUCŢIE INDUSTRIALE

1.1. Definirea noţiunii de management

Noţiunea de management este o noţiune complexă, care cunoaşte numeroase şi variate forme de definire. Principalele sensuri ale noţiunii de management sunt:

- managementul ca activitatea propriu-zisă de conducere şi administrare;

- managementul ca ştiinţă.

Legat de primul din sensuri se pot prezenta o serie de definiţii, diferite din punct de vedere al complexităţii şi al rigurozităţii.

Managementul trebuie definit ca fiind acel proces prin care se acţiona împreună, cu şi prin alţii, pentru a realiza obiectivele unităţii, într-un mediu în continuă schimbare; punctul vital al acestui proces îl constituie eficienţa cu care sunt utilizate resursele limitate.

O definiţie exactă a noţiunii se poate face din perspectiva teoriei sistemelor, abordare conform căreia unităţile productive au patru tipuri de intrări (resurse):

- resurse umane, incluzând talentul, priceperea şi munca oamenilor;

- resurse financiare, incluzând capitalul financiar necesar pentru operaţiunile curente şi cele pe termen lung;

- resurse materiale, incluzând echipamentele tehnice, clădirile, etc.;

- resurse informaţionale, incluzând ansamblul datelor, necesare luării deciziilor.

Deci, munca unui manager implică combinarea şi coordonarea acestor resurse variate în vederea atingerii obiectivelor unităţii productive.

Managementul poate fi definit ca un set de activităţi, incluzând planificarea, luarea deciziei, organizarea, conducerea şi controlul, toate orientate spre folosirea resurselor umane, financiare, materiale şi informaţionale ale unităţii într-o manieră activă şi eficientă, în scopul atingerii unui obiectiv (figura I.1).

Managementul ca ştiinţă se ocupă cu evidenţierea metodelor, tehnicilor şi instrumentelor de conducere, cu formalizarea lor ştiinţifică şi încorporarea acestora într-o concepţie coerentă asupra procesului conducerI.

Fig. I.1. Prezentarea schematică a activităţii de management.

Fiind, deci o ştiinţă, operând cu mijloace specifice ştiinţelor, managementul nu se opreşte la studiul tehnicilor şi metodelor de conducere; el are un rol mult mai larg, şi anume a integra modul de conducere în sistemul valorilor culturale ale societăţI.

1.1.1. Niveluri şi arii de management

Complexitatea unui proces de management rezidă în multitudinea de obiective, strategii, restricţii şi criterii pe care implică, precum şi în natura calitativ diferită a fazelor prin care trece.

Obiectivul global al unui sistem de producţie nu se poate propaga până la elementele primare (locuri de muncă) fără a suferii transformări specifice, iar acestea la rândul lor devin sarcini specifice pentru diversele compartimente productive sau funcţionale ale sistemului productiv, fiind în continuare descompuse în comenzi de producţie, sarcini de întreţinere, etc. Aceste descompuneri succesive ale obiectului global generează o ierarhie de subobiective, în paralel cu care apare şi o ierarhie de niveluri de conducere.

Caracteristic acestui tip de ierarhie e faptul că raporturile şi deciziile se fac cu o frecvenţă cu atât mai mică cu cât nivelul de conducere e mai mare. În ordinea descrescătoare a frecvenţei ciclului informaţie - decizie - acţiune se pot deosebi trei mari niveluri ale procesului de management (figura I.2.)

Fig. I.2. Niveluri ale procesului de management

- nivelul strategic: pentru care amploarea obiectivului angajează întreaga organizaţie, atât obiectivul cât şi mijloacele de realizare fiind definite pe un interval de timp de ordinul anilor;

- nivelul tactic (funcţional) în care se urmăreşte realizarea obiectivelor derivate din obiectivul global; în cadrul acestui nivel are loc urmărirea realizării sarcinilor specifice şi se iau decizii de corecţie a abaterilor ce pot să apară în subsistemele conduse şi coordonate de acest nivel; acest proces are un caracter periodic;

- nivelul operativ în cadrul căruia are loc conducerea nemijlocită a proceselor şi activităţilor specifice pentru respectivul sistem de producţie; urmărirea realizării obiectivelor proprii şi corectarea abaterilor care apar, prin decizii corespunzătoare, capătă la acest nivel un caracter curent.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de Fezabilitate
    • BIBLIO~1.DOC
    • CUPRINS.DOC
    • PARI.DOC
    • PARII.DOC
    • PARIII.DOC
    • PARIV.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
225 pagini
Imagini extrase:
264 imagini
Nr cuvinte:
62 366 cuvinte
Nr caractere:
349 516 caractere
Marime:
1.57MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!