Proiectarea lucrărilor de construcții

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. PROIECTAREA LUCRARILOR DE CONSTRUCTII

Asa cum am aratat in capitolele anterioare, orice lucrare de constructie (fie ca este o lucrare noua, fie ca este o lucrare de interventie la o constructie existenta) este realizata in scopul obtinerii unor beneficii de catre cei care o exploateaza sau utilizeaza. Acesta este motivul pentru care inainte de proiectarea propriu-zisa, este necesar de a se studia cea mai buna solutie de realizare a constructiei sau / si a lucrarilor de interventie la o constructie existenta.

Prin urmare proiectarea lucrarilor de constructie, va cuprinde intotdeauna 2 etape distincte:

A. Etapa de analiza a variantelor de realizare a constructiilor noi sau / si a lucrarilor de interventie la constructiile existente

Aceasta etapa presupune:

- Identificarea solutiilor tehnice posibile a fi utilizate pentru proiectarea constructiilor nai sau/si a lucrarilor de interventie la constructiile existente

- Analiza eficientei economice a solutiilor tehnice propuse;

Aceasta analiza, presupune in fapt un studiu al fezabilitatii solutiilor de realizare a constructiilor noi sau/si de interventie la constructiile existente.

Asa cum spune si numele, studiul de fezabilitate este o analiza a viabilitatii unei idei. Toate activitatile studiului sunt directionate catre obtinerea raspunsului la intrebarea "putem investii in aceasta idee de afaceri?"

Studiile de fezabilitate pot fi folosite pentru multe tipuri de afaceri, dar in special pentru afaceri ce implica un anumit risc. Determinarea punctelor slabe sau a imposibilitatii de derulare a afacerii, pentru o anumita locatie sau timp, va economisi timp, bani si va elimina problemele de mai tarziu.

Scopul unui studiu de fezabilitate este de a da o prima imagine de ansamblu aspectelor principale ale afacerii. Utilitatea lui este aceea de a identifica problemele care ar putea impiedica succesul afacerii pe piata.

B. Etapa de proiectare propriu-zisa a lucrarilor de constructii noi sau/si de interventie la constructiile existente

Aceasta etapa presupune efectuarea calculelor si analizelor tehnico-economice pentru stabilirea alcatuirii, dimensiunilor si structurii solutiilor de realizarea a constructiilor noi

sau/si de interventie la constructiile existente, precum si materializarea acestora in planse, schite si desene.

In consecinta, proiectul unei lucrari de constructii noi sau/si a unei lucrari de interventie la o constructie existenta, va cuprinde 2 categorii de documentatii:

- Documentatii de fezabilitate

- Proiectul propriu-zis

In cazul investitiilor publice, in conformitate cu prevederile din HOTARARE nr. 28 din 9 ianuarie 2008 privind aprobarea continutului-cadru al documentatiei tehnico-economice aferente investitiilor publice, precum si a structurii si metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investitii si lucrari de interventii, proiectarea trebuie sa cuprinda urmatoarele faze:

1. pentru obiective de investitii noi, inclusiv extinderi,se elaboreaza in urmatoarele faze:

a) studiu de fezabilitate;

b) proiect tehnic si audit energetic;

c) detalii de executie.

Pentru obiectivele de investitii noi, inclusiv extinderi, care prezinta o importanta deosebita si/sau care au valori de investitie foarte mari, se elaboreaza un studiu de prefezabilitate anterior elaborarii studiului de fezabilitate.

2. Pentru lucrarile de interventii la constructii existente inclusive instalatiile aferente, se elaboreaza in urmatoarele faze:

a) expertiza tehnica si, dupa caz, audit energetic;

b) documentatie de avizare a lucrarilor de interventii;

c) proiect tehnic;

d) detalii de executie.

In cazul investitiilor finantate din surse private, continutul documentatiei de proiectare este stabilit de investitor, functie de obiectivele si interesele sale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiectarea lucrarilor de constructii.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
10 762 cuvinte
Nr caractere:
63 554 caractere
Marime:
439.70KB (arhivat)
Publicat de:
Iustin Niculae
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
management, proiectare, constructii
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!