Previzualizare curs:

Extras din curs:

DEFINITII, NOMENCLATURA SI ELEMENTELE COMPONENTE ALE PODURILOR

Nomenclatura utilizata la poduri depinde in mare parte de materialul folosit si de nivelul tehnic al epocii respective.

In general se deosebesc:

Suprastructura podului - reprezinta structura de rezistenta care asigura continuitatea caii deasupra obstacolului, spatiul de libera trecere pe sub pod si sustine calea de rulare a vehiculelor.

Nomenclatura podurilor din lemn

Podurile din lemn s-au construit pe scara larga in trecut. Lemnul ca material de constructie la poduri se mai foloseste si astazi, exemple in acest sens ar fi: Europa-Brucke (Austria), poduri cu deschideri mici si mijlocii utilizate in agricultura si turism.

Figura 2.1 Podul Europa

Figura 2.2 Traversari din dulapi din lemn pretensionati transversal

1. Suprastructura podurilor din lemn:

Calea - are rolul de a crea suprafata de rulare a vehiculelor. La podurile de cale ferata, calea se realizeaza din traverse din lemn, asezate la anumite intervale, pe care se fixeaza sinele si contrasinele (contrasinele tin convoiul deraiat pe traverse, impiedecand deteriorarea structurii de rezistenta a podului). Din loc in loc se prevad traverse mai lungi, scoase in consola, pe acestea rezemand podina trotuarelor, alcatuita din dulapi dispusi in lungul podului.

La podurile de sosea, calea se realizeaza din traverse din lemn asezate una langa alta - joantiv, formand astfel podina de rezistenta. Peste aceasta se mai dispune o podina de uzura, alcatuita din dulapi de stejar, batuti in sens transversal podului sau sub un unghi de cca. 45 - 50? fata de axul podului. Trotuarele se executa tot prin dispunerea unor traverse, din loc in loc, mai lungi, peste care reazema longrinele trotuarului pe directie longitudinala si transversal este batuta podina realizata din dulapi. La toate podurile, la marginea exterioara se prevede o constructie de siguranta care poarta denumirea de parapet. Acesta este in general alcatuit din: stalpi, mana curenta, umplutura si contrafisa sau proptea (la unele poduri).

Calea de circulatie reazema la randul ei pe grinzile principale ale podului care pot fi realizate in mai multe solutii cum ar fi:

- Grinzi drepte - ursi simpli sau ursi suprapusi, imbinati cu pene prismatice;

- Grinzi principale cu inima plina, din scanduri suprapuse incleiate;

- Grinzi principale cu zabrele

- Grinzi sub forma de arc;

- Structuri spatiale.

2. Infrastructura podurilor din lemn:

In principal se deosebesc doua tipuri de rezemari:

- Reazeme intermediare - palei - care sustin doua deschideri adiacente.

- Reazeme finale - culei.

Figura 2.3 Pod din lemn - alcatuire generala

Nomenclatura podurilor masive

Podurile masive cuprind toate structurile realizate din zidarie, din beton si din beton armat, indiferent de sistemul de constructie.

- Podurile pe arce sau bolti - elementul principal de rezistenta este bolta sau arcul. Axa boltii sau a arcului este linia curba care uneste centrele de greutate ale sectiunilor si contine urmatoarele elemente: cheia (punctul cel mai inalt al axei boltii sau arcului) si nasterile (punctele cele mai joase ale axei boltii sau arcului). Peste arc se prevede o umplutura si apoi calea. La podurile moderne, umplutura a fost inlocuita printr-o

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poduri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 185 cuvinte
Nr caractere:
11 594 caractere
Marime:
4.02MB (arhivat)
Publicat de:
Sorin Bogdan
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
beton, nomenclatura, Reazeme, Suprastructura podului, Europa-Brücke
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!