Lucrările de Terasament

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Totalitatea proceselor de lucru legate de excavare, deplasare si compactare a solului sunt reunite intr-o singura notiune de ,,lucrarile de terasament". Constructia obiectelor de destinatie industriala, civila, hidrotehnica etc. sunt legate de executarea lucrarilor de terasament.

Complexul de lucrari de edificare a constructiilor din pamant este divizat in lucrari pregatitoare (curatirea teritoriului, epuismente, demolarea constructiilor existente, formarea retelei geodezice de repere, defrisarea stratului vegetal etc.), auxiliare (asigurarea proprietatilor fizico-mecanice necesare si stabilitatii constructiilor din pamant: excavare, deplasarea si compactarea solului), si lucrari de amenajare a teritoriului.

Suprafata terenului pe care urmeaza sa se execute constructii trebuie pregatita in prealabil prin lucrari specifice, numite lucrari pregatitoare:

- defrisarea mecanizata a terenului;

- curatirea (dezafectarea) terenului;

- scarificarea mecanizata terenului;

- saparea si indepartarea stratului vegetal;

- trasarea si sablonarea lucrarilor de pamant.

In mod obligatoriu se identifica, se marcheaza si se protejeaza instalatiile subterane existente pentru evitarea deteriorarilor.

Defrisarea mecanizata a terenului consta in indepartarea de pe amplasament a tufisurilor, arbustilor, arborilor, precum si a radacinilor, cioatelor sau alte materiale lemnoase; in cazul ramanerii lor in pamant, prin putrezire, ar produce goluri ce pot constitui surse de infiltratie a apelor sau pot favoriza tasari neuniforme cu consecinte grave asupra constructiilor.

In cadrul procesului tehnologic de defrisare mecanizata a terenului se pot executa una sau mai multe din activitati tehnologice:

- defrisarea mecanizata a tufisurilor si arbustilor;

- doborarea arborilor, cu sau fara scoaterea radacinilor acestora;

- scoaterea radacinilor si cioatelor existente.

In procesul tehnologic de curatire mecanizata a terenului pot interveni urmatoarele activitati:

- indepartarea crengilor, cioatelor si radacinilor scoase, precum si a pietrelor de dimensiuni mici aflate la suprafata terenului;

- saparea si indepartarea vegetatiei de balta;

- indepartarea deseurilor.

Executarea sapaturilor in terenurile a caror categorie de dificultate la sapare este superioara categorie specifice mijloacelor de care se dispune, necesita o afanare prealabila. Afanarea sau scarificarea consta in dislocarea pamantului de la suprafata terenului, pe adancime de 10 100 cm si intoarcerea sau rascolirea lui. Se poate realiza cu pluguri trase de tractor, scarificatoare, ciocane pneumatice de abataj si explozivi. In alegerea solutiei optime de afanare trebuie sa se tine seama de : categoria de teren, volumul de lucrari si metoda de sapare aleasa.

Saparea si indepartarea stratului vegetal este necesara din considerente tehnologice, caracteristicile fizico-mecanice ale pamantului vegetal fiind improprii utilizarii lui in procese de constructie, dar este necesara si din considerente economice, deoarece stratul vegetal constituie o valoare funciara.

Se deosebesc doua procedee tehnologice de sapare a stratului vegetal:

- saparea cu deplasarea stratului pentru formarea depozitelor. Procesul se realizeaza cu buldozere, screpere si autoscrepere.

- saparea stratului vegetal si strangerea in depozite provizorii de unde se incarca in transport si se transporta de la santier.

Saparea este conditionata uneori de realizarea simultana a unor procese auxiliare: evacuarea apelor din incinta gropii de fundatie sau sprijinirea malurilor gropii. Se disting doua metode de lucru pentru executarea lucrarilor de evacuare a apelor din incinta sapaturilor:

- epuismente directe - constau in pomparea directa si continua a apelor din precipitatii, precum si a

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lucrarile de Terasament.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
12 108 cuvinte
Nr caractere:
60 899 caractere
Marime:
52.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
utilaje, lucrari, procese
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Profesorului:
Vascan Grigore
Sus!