Inginerie și Management în Industria Turismului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

5. NOTIUNI GENERALE PRIVIND MATERIALELE DE CONSTRUCTII

La proiectarea si realizarea oricarei constructii pe langa caracteristicile geometrice ale structurii o importanta deosebita are cunoasterea caracteristicilor materialelor utilizate

5.1. BETONUL ARMAT

Betonul armat este un material compozit, alcatuit din beton si otel care conlucreaza intre ele datorita aderentei care apare pe suprafata de contact dintre beton si armatura.

Esenta asocierii celor doua materiale consta in faptul ca betonul poate prelua solicitarea de compresiune, iar barele de otel folosite ca armatura, preiau in bune conditii solicitarea de intindere

Incercarile de rupere ale betonului simplu arata ca rezistentele acestuia la intindere sunt, in medie de 10-12 ori mai mici decat rezistenta la compresiune. Astfel o grinda de beton simplu, se distruge la incarcare relativ mica, datorita cedarii betonului la intindere.

Daca in zona intinsa se introduc bare de otel dupa anumite reguli, grinda devine de beton armat, iar capacitatea sa portanta poate creste pana la 20 de ori in comparatie cu aceea a grinzii din beton simplu.

Avand in vedere cele de mai sus, devine evident ca in cazul structurilor din beton armat este necesara stapanirea caracteristicilor betonului si otelului.

5.1.1. Betonul

Betonul reprezinta un conglomerat artificial obtinut prin intarirea unui amestec bine omogenizat de agregat, liant (ciment) si apa.

Cimentul amestecat cu apa da nastere la pasta de ciment care prin intarire leaga intre ele granulele de agregat, asigurand caracterul monolit al betonului.

- 2 -

In proportii de volum, betonul se compune din 60 - 80% agregate naturale sau artificiale, 10 – 15% ciment, 15 – 20% apa, 2-3% aer.

Calitatea unui beton este determinata atat de compozitia adoptata si de conditiile de executie (preparare, transport, punere in opera si tratare ulterioara) cat si de calitatea materialelor componente.

Clasificarea betonului simplu se face in : « clase de rezistenta » , functie de rezistentele la compresiune ale acestuia , rezistente determinate prin incarcarea unor probe de diferite forme si dimensiuni pana la rupere.

5.1.1.1. Cimentul

In functie de caracteristicile fizico-mecanice exista o gama variata de cimenturi, iar stabilirea tipului de ciment care urmeaza a se utiliza pentru prepararea betonului se face de catre proiectant la lucarile importante sau de catre executant la lucrari de mica importanta, tinand seama de : clasa betonului, conditiile de executie si conditiile de exploatare.

5.1.1.2. Agregatele

La prepararea betonului obisnuit se utilizeaza agregate, care in functie de granulatia lor au diferite denumiri :

- nisipul natural cu granulatia de 0 7,1 mm, este alcatuit din nisipul fin (0 1 mm) si nisipul grauntos (3,15 7,1 mm) ;

- pietrisul, cu granulatia 7,1 71 mm ;

- balastul, reprezinta amestecul natural de nisip si pietris.

5.1.2. Armaturile

Asa cum amprecizat mai sus rolul principal al armaturilor in elementele din beton este acela de a prelua eforturile de intindere din interiorul acestora.

Din punct de vedere al flexibilitatii lor armaturile se clasifica in doua grupe :

a.) armaturi flexibile , care se realizeaza in mod obisnuit din bare cu sectiunea circulara, cu suprafata neteda sau cu profil periodic. Aceste armaturi se pot utiliza sub forma de bare independente si sub forma de plase sudate.

- 3 -

Armaturile flexibile cu suprafata neteda sunt :

- barele independente avand simbolul OB 37 si se folosesc in general in cazurile cand solicitarile sunt reduse, utilizandu-se in mod frecvent la etrieri si la armature de montaj ;

- armaturi cu suprafata neteda sub forma de plase sudate avand simbolul STNB, se utilizeaza ca armatura de rezistenta.

Observații:

cunostinte minime ale elementelor de constructie pentru unitati turistice

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inginerie si Management in Industria Turismului
    • curs nr.2 turism.doc
    • curs nr.3 turism.doc
    • curs nr.4 turism.doc
    • curs nr.5 turism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
65 pagini
Imagini extrase:
67 imagini
Nr cuvinte:
10 949 cuvinte
Nr caractere:
56 779 caractere
Marime:
24.02MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Profesorului:
Mazgan Paraschiva
Sus!