Inginerie seismică

Extras din curs:

CERINŢE DE PERFORMANŢĂ . CONDIŢII DE ÎNDEPLINIRE

Proiectare bazată pe performanţă implică mai multe obiective de performanţă respectiv mai multe niveluri de performanţă.

Performanţa seismică a clădirilor se poate descrie calitativ în termeni de siguranţă oferită ocupanţilor clădirii pe durata şi după evenimentul seismic, costul şi fezabilitatea unor lucrări de consolidare, durata pe care se întrerupe parţial sau total funcţiunea clădirii, impactul economic, arhitectural sau social.

Codul FEMA (Federal Emergency Managament Agency) prevede 4 obiective de performanţă:

Performanţă înaltă Performanţă joasă

Pagube mici Pagube mari

IMR = 72 ani 225 ani 475 ani 2475 ani

Codul EN ( Eurocode National) are în vedere doar două cerinţe de performanţă:

Cerinţa de siguranţă a vieţii SV IMR = 475 ani

Cerinţa de limitare a degradărilor LD IMR = 100 ani

P100-2006 prevede:

SV Structura va fi proiectată pentru a prelua acţiunile seismice de proiectare, cu o marjă suficientă de siguranţă faţă de nivelul de deformare la care intervine prăbuşirea locală sau generală, astfel încât vieţile oamenilor să fie protejate. Nivelul forţelor seismice din cap.3 corespunde unui cutremur cu intervalul mediu de recurenţă de referinţă IMR = 100 ani.

LD Structura va fi proiectată pentru a prelua acţiuni seismice cu o probabilitate mai mare de apariţie decât acţiunea seismică de proiectare, fără degradări sau scoateri din uz, ale căror costuri să fie exagerat de mari în comparaţie cu costul structurii. Acţiunea seismică considerată pentru cerinţe de limitare a degradărilor corespunde unui interval de revenire de referinţă IMR = 30 ani

Cele două categorii de exigenţe sunt satisfăcute dacă sunt indeplinite condiţiile de verificare pentru cele două stări limită asociate USL (Starea Limită Ultimă) şi SLS (Starea Limită de Serviciu).

Stări limită ultime

Stări limită ultime, ULS, asociate cu ruperea elementelor structurale şi alte forme de cedare structurală care pot pune în pericol siguranţa vieţii oamenilor

Sistemul structural va fi înzestrat cu capacitatea de rezistenţă specificată în părţile relevante ale codului. Acest nivel de rezistenţă implică respectarea tuturor condiţiilor date în cod pentru obţinerea capacităţii de disipare de energie necesară (ductilitate) în zonele proiectate special pentru a disipa energia seismică, numite zone disipative (sau zone critice).

Se pot avea în vedere în unele situaţii (recomandabil în zone de hazard seismic inferior) şi valori mai mari ale capacităţii de rezistenţă, decât cele corespunzătoare valorilor de proiectare a forţelor seismice, cu relaxarea corespunzătoare a măsurilor de ductilizare.

În cadrul codului se dau indicaţii pentru asemenea soluţii alternative.

Structura clădirii va fi verificată la stabilitatea de ansamblu sub acţiunea seismică de calcul. Se vor avea în vedere atât stabilitatea la răsturnare, cât şi stabilitatea la lunecare.

Observații:

Un fascicul de curs despre ingineria seismica prezentat la Facultatea de Constructii si Instalatii din Iasi

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • ING.SEIAMICA_2.ppt
  • ING.SEISMICA_1.ppt
  • ING.SEISMICA_3.ppt
  • ING.SEISMICA_4.ppt
  • ING.SEISMICA_5.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
98 pagini
Marime:
2.23MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Profesorului:
Violeta Chitan
Sus!