Hidroedilitare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL I

GENERALITĂŢI

Din cele mai vechi timpuri viaţa şi activitatea oamenilor a fost legată şi în mare măsură condiţionată de distribuţia pe pământ a resurselor de apă, de lipsa sau de abundenţa de apă.

În prezent, pentru rezolvarea la un nivel corespunzător a problemelor de alimentare cu apă este necesară o bază tehnico-materială complexă, care să corespundă cerinţelor moderne de studii şi cercetare (pentru sursele de apă, pentru procedeele tehnologice cele mai eficiente de tratare a apei, pentru transportul apei etc), de proiectare şi execuţie a lucrărilor (pentru sisteme constructive, dispozitive şi aparatură necesară, pentru materiale de construcţie adecvate, conducte şi utilaj tehnologic), precum şi pentru exploatarea lucrărilor (personal calificat, laboratoare, utilaj etc).

În ţara noastră s-au făcut în acest sens în ultimii 20 de ani progrese importante prin înfiinţarea unor institute de studii şi cercetări, a numeroase institute de proiectare cu caracter republican, departamental şi regional, a unor industrii specializate în producerea utilajului şi materialelor necesare (pompe, conducte, construcţii metalice, armături etc.) şi s-a obţinut o bogată experienţă prin execuţia şi exploatarea a numeroase lucrări

În prezent se organizează perfecţionarea producţiei de utilaj specializat în alimentări cu apă, pentru tipurile cu cele mai bune randamente tehnologice. Vor trebui depuse în continuare eforturi pentru specializarea întreprinderilor de execuţie şi pentru crearea unei baze mai largi privind personalul de exploatare de specialitate (tehnologi, chimişti etc).

A. SCHEME DE ALIMENTĂRI CU APĂ

Alimentările cu apă constituie, pentru centrele populate şi pentru industrii, dotaţii indispensabile, care condiţionează desfăşurarea vieţii igienice a oamenilor şi intervin ca un factor important în aproape toate procesele de producţie industrială.

În centrele populate, apa serveşte pentru nevoi gospodăreşti (băut, gătit, spălat etc), pentru nevoi publice (stropitul şi spălatul străzilor, stropitul spaţiilor verzi, la cişmele şi havuzuri, fântâni ornamentale, spălarea canalizărilor), pentru nevoi zootehnice (adăparea animalelor, spălarea grajdurilor etc) şi pentru combaterea incendiilor. În industrii, apa are folosinţe multiple: apă ce intră în produsul fabricat (pentru realizarea diverselor soluţii, paste, ca solvent), pentru producţia de abur, ca apă de răcire, ca mijloc de spălare, de sortare, sau de transport al diverselor materiale, pentru combaterea incendiilor etc.

Elementele determinante în alegerea schemei de alimentare cu apă sunt pe de o parte cantitatea, presiunea şi calitatea apei cerute de consumator şi, pe de altă parte, condiţiile locale privind sursele de apă disponibile, calităţile apei la aceste surse, poziţia relativă (distanţa şi diferenţa de nivel) a consumatorului faţă de sursă şi faţă de alţi consumatori.

Debitul, presiunea şi calitatea apei se stabilesc de beneficiar, cu concursul proiectantului de specialitate, în cadrul unei teme de proiectare care trebuie să ţină seama de profilul actual şi de perspectivă (20÷25 ani) al consumatorului. Celelalte elemente menţionate mai sus se stabilesc pe bază de studii hidrogeologice şi hidrochimice (pentru stabilirea surselor disponibile, a debitului şi a calităţilor apei) şi topografice (pentru stabilirea amplasamentelor şi traseelor celor mai avantajoase ale diverselor construcţii şi instalaţii din cadrul sistemului de alimentare cu apă).

Alimentarea cu apă a unui centru populat sau a unei industrii comportă: captarea şi aducţiunea apei de la sursă la consumator, staţii de pompare (când sunt necesare), staţii de tratare pentru corectarea calităţilor apei (în funcţie de calitatea apei cerută de consumator),

rezervoare de înmagazinare pentru crearea unei rezerve de avarie, a volumului necesar compensării variaţiilor consumului şi pentru păstrarea rezervei de combatere a incendiilor şi sistemul de distribuţie a apei la consumator format din reţele de distribuţie şi eventuale staţii de pompare.

În fig. 1.1, a, b, c şi d se dau schemele de principiu cele mai frecvente ale alimentărilor cu apă pentru centre populate şi industrii. În fig. 1.1, e este dată o schemă generală pentru diversele folosinţe ale apei.

Investiţiile importante necesare pentru alimentările cu apă în condiţiile marii dezvoltări economice socialiste din ţara noastră cer stabilirea schemei celei mai potrivite din punct de vedere tehnico-economic pentru fiecare caz în parte, pe baza unor studii şi calcule comparative detaliate între mai multe soluţii posibile. În alegerea schemei de alimentare cu apă, în afară de condiţia de economicitate se ţine seama de următoarele considerente de ordin tehnic:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • 1.Generalitati.pdf
  • 2.Captarea apei.pdf
  • 3.Conducte de aductiune.pdf
  • 4.Retele de distributie.pdf
  • 5.Inmagazinarea apei.pdf
  • 6.Canalizare-generalitati.pdf
  • 7.Calculul hidraulic al canalelor.pdf
  • 8.Camine de canalizare.pdf
  • Calculul retelelor ramificate si inelare.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
99 pagini
Imagini extrase:
99 imagini
Nr cuvinte:
37 588 cuvinte
Nr caractere:
197 441 caractere
Marime:
9.89MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!