Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1 Consideratii generale

Importanta cursului deriva cel putin din trei aspecte care au in vedere urmatoarele:

- Terenul de fundare - suportul tuturor constructiilor iar de comportarea corespunzatoare a acestuia sub efectul transmis de catre constructii, depinde in mod hotarator de indeplinirea criteriilor de rezistenta, stabilitate, rigiditate, durabilitate pentru constructie in ansamblul ei.

- Ansamblul fundatic - terenul de fundare constituie fundamentul oricarei constructii, iar modul de comportare in exploatare al constructiei va depinde de trainicia, de modul competent de rezolvare a bazei constructiei

- Caracteristicile fizico-mecanice ale pamanturilor pe care sunt asezate constructiile sunt cele atribuite de Dumnezeu, iar exploatarea corespunzatoare a acestora presupune o abordare inginereasca a problematicii in care pregatirea specialistului are un rol deosebit spre deosebire de celelalte materiale componente al constructiilor pentru care insusirile fizico-mecanice ale acestora sunt determinate de catre om prin tehnologiile de obtinere si fabricatie sau prin alte elemente conexe prin care aceste proprietati ale materialului pot fi orientate intr-o anumita masura dupa nevoile noastre.

1.2 Fundatia, reprezinta un element de rezistenta al infrastructurii constructiilor, avand rolul de a prelua si a transmite terenului de fundare incarcarile exterioare in conditii de rezistenta, stabilitate si rigiditate corespunzatoare.

Pentru a putea indeplini rolul, fundatiile trebuie asezate pe un teren, denumut terenul de fundare.

Lucrarile de terasamente reprezinta acele categorii de lucrari prin care se asigura realizarea in conditii corespunzatoare a infrastructurii constructiilor.

- Lucrarile de terasamente pot fi divizate in:

o Lucrari de sapaturi

o Lucrari de umpluturi

- Lucrarile de sapaturi pot fi realizate manual sau mecanizat. Lucrsrile mecanizate se aplica in cazul miscarilor de terasamente, la lucrari mari.

Lucrarile de umpluturi sunt realizate cu mijloace specializate in acest sens, cu asigurarea conditiilor de comportare a pamanturilor asezate in straturi a caror grosime este in functie de mijloacele de compactat si de natura pamantului - cele mecanice.

Cele manuale, cand cele mecanice nu pot fi realizate.

Lucrarile de sapaturi cuprind: categoria de lucrari pregatitoare si lucrari de sapatura propriu-zise. In categoria lucrarilor pregatitoare pot fi incadrate urmatoarele etape de lucrari:

- Identificarea si marcarea amplasamentului

- Identificarea eventualelor obstacole existente pe amplasament (cladiri existente, retele subterane, aeriene)

- Dezafectarea amplasamentului de obstacole si retele existente, defrisarea si curatarea amplasamentului de eventuali arbori, arbusi. Indepartarea materialului rezultat din dezafectari prin transportul acesteia in afara amprizei lucrarilor

- Scarificarea pamantului dupa caz si indepartarea stratului vegetal

- Lucrarile de amenajari pentru indepartarea, evacuarea apelor de pe amplasament

- Trasarea fundatiilor

In baza planului de situatie, de incadrare in zona, se delimiteaza si marcheaza cu ajutorul masuratorilor efectuate cu mijloacele specifice.

Daca pe amplasament exista orice obstacol, si nu va face parte din lucrare, acestea sunt identificate, dupa care se trece la dezafectarea cu mijloace specifice a acestora in functie de natura lor, strea lor, se defriseaza arborii cu mujloace speciale. Materialul in plus este indepartat.

Pentru a se desfasura in conditii optime trebuie dirijate, colectate si evacuate apele fluviale, se efectueaza lucrari de epuismente.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fundatii.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 433 cuvinte
Nr caractere:
7 590 caractere
Marime:
387.82KB (arhivat)
Publicat de:
Nicu Stanescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
fundatie, lucrare, terasament
Predat:
la facultate , Universitatea Transilvania din Brasov
Materie:
Construcții
Sus!