Tehnici specifice activității de relații publice

Extras din curs:

TEHNICI SPECIFICE ACTIVITĂŢII DE RELAŢII PUBLICE

Tehnici specifice raporturilor cu mass media

Tehnici specifice relaţiilor cu consumatorii

Tehnici specifice poziţionării produselor

Corespunzător specificului fiecărei categorii de public în parte, şi apelând la mijloacele moderne de comunicaţie, organizatiile au la dispoziţie, pentru desfăşurarea activităţii de relaţii publice, un întreg ansamblu de tehnici şi instrumente de acţiune.

Tehnicile de comunicare utilizate în această privinţă urmăresc, pe de o parte, stabilirea sau crearea unui contact cu ansamblul agenţilor publici şi economici, şi, pe de altă parte, ca acest contact să fie cât mai reuşit.

Ele sunt grupate în trei categorii distincte:

Tehnicile de primire vizează asigurarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a unor manifestări interne sau internaţionale (congrese, conferinţe, seminarii, simpozioane, colocvii, concursuri), în cadrul cărora, pe lângă evocarea, transmiterea şi vehicularea de informaţii cu privire la întreprindere, la produsele şi serviciile pe care le oferă, se urmăreşte şi stabilirea de contacte între specialiştii din sectoarele de producţie şi comercializare, cu reprezentanţi ai mass media.

Tehnicile utilizate în relaţiile cu mass media grupează atât modalităţile de stabilire şi întreţinere a contactelor cu mijloacele de comunicaţie în masă, cât şi pe cele de elaborare şi difuzare a diferitelor forme de comunicare prin intermediul acestora. În cadrul acestor relaţii se urmăreşte crearea unui climat favorabil între întreprindere şi diferitele categorii de public, sensibilizarea publicului (consumatorilor potenţiali) faţă de întreprindere şi oferta sa, promovarea imaginii şi a prestigiului său pe piaţă.

Tehnicile legate de evocarea unor evenimente speciale au, în principal, rolul de a cultiva şi promova, pe multiple planuri, contactele umane. Ele pot fi naturale sau create anume de întreprindere. Un eveniment natural îl constituie de pildă, aniversarea înfiinţării întreprinderii sau inaugurarea unui obiectiv economic (comercial, turistic, etc.) prilej cu care se pot organiza manifestări care să reliefeze succesul şi prestigiul întreprinderii, produsele şi serviciile sale, relaţiile pe diverse pieţe, etc., în prezenţa publicului, a mass mediei, a unor reprezentanţi ai firmelor partenere cu care se colaborează în producţie sau în activităţi comerciale.

Articolul de importanţă caracteristică este un material mai lung, ce poate conţine până la 3000 de cuvinte, fiind destinat unei publicaţii de profil.

Medicamentul antidepresiv Prozac a fost lansat în 1987 şi a beneficiat de o campanie de presă intensă, cu articole de importanţă caracteristică scrise de medici renumiţi, publicate în majoritatea revistelor de profil şi care utilizau ideea că medicamentul este uşor de prescris, are puţine efecte secundare şi îi face fericiţi atât pe pacienţi, cât şi pe doctori. Prozac a devenit lider al antidepresivelor, înregistrând, până în 1990, vânzări anuale de 500 milioane USD. În acel an, o serie de reviste de specialitate au publicat articole menţionau că medicamentul ar fi stat la baza deciziei de sinucidere a unor persoane care îl utilizau. Această campanie de presă nefavorabilă a condus la o diminuare a interesului faţă de produs, atât în rândul consumatorilor, cât şi al medicilor. Şi astfel Prozac a devenit, pe rând, beneficiarul şi victima articolelor de importanţă caracteristică.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici Specifice Activitatii de Relatii Publice.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Marime:
36.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!