Știi să citești filosofie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Naratorul- X

Profesorul de filosofie-Y

Elevul 1- Z

Elevul 2-W

Elevul 3-K

Elevul 4-Q

Elevul 5-H

[Toti stau intr-un cerc, fiecare cu uniforma si emblema liceului. Fiecare are cartea de filosofie in mana si vorbesc incet. Par a discuta o problema serioasa. Apare naratorul pe usa.]

Naratorul: Ca in fiecare sambata, intelectualii sau mai bines pus, pasionatii de filosofie ai celor mai bune licee brasovene, s-au strans la cercul de filosofie. Dupa cum stim, a fi pasionat de un lucru inseamna a-l intelege, a-l discuta, iar ei fiind doar niste tineri, incepatori in filosofie, au nevoie de indrumare. De aceea, au solicitat ajutorul unei profesoare universitare, doamna Adelina Palimariu. Ca orice tineri, sau as putea spune ca orice om, au ales-o dupa “ambalaj”, pntru ca era tanara si draguta. Ceea ce ei nu stiau insa, era ca dragalasenia ei, izvoraste din suflet….

Profesoara: Filosofia ne conduce spre o anumită împlinire spirituală. În zilele noastre lipsa filosofiei se simte acut, mai ales in rândul tinerilor, care nu mai sunt atraşi de acest tip de cunoaştere. Vedeti voi, foarte putini mai sunt atraşi , asta in mare parte pentru ca nu inteleg filosofia. Unii vor sa para inteligenti sau unii chiar sunt curiosi sa vada « cu ce se mananca filosofia », asa ca pun mana pe o carte si se apuca de citit. Numai ca nu inteleg nimic.

Elevul 1 : Pai, ce ? Acum mai este si o regula pentru a citi o carte de filosofie ? Pur si simplu citesti, nu ? Si daca ti-a dat Dumnezeu cap, o sa si intelegi ce citesti.

Elevul 2 : Ideea e ca multor oameni Dumnezeu le-a dat cap, dar nu inteleg toti filosofia. Unii exceleaza in matematica, unii in chimie, dar asta nu inseamna ca inteleg filosofia.

Profesoara : Exact. Dar ideea e ca fiecare dintre noi ar trebui sa ajungă mai devreme sau mai târziu la convingerea că filosofia nu e un simplu « ornament » al spiritului, ci că ea trebuie sa devină o componentă esentială a personalitaţii oricărui individ. De aceea este nevoie si de citire. Cine-mi spune despre textul filosofic ?

Elevul 4 : Pai… In primul rand in latina cuvantul « text » inseamna imbinare, structura. Bineinteles, textul filosofic face parte din textele lingvistice, dar se diferentiaza de celelalte prin generalizarea si abstracizarea enunturilor sale.

Profesoara : Asa e. De asemea in textul filosofic trebuie sa tinem cont de epoca in care a fost scris, de autorul si conceptiile acestuia si de problematica textului.

Elevul 5 : eu de multe ori nu am putut urmari ideea autorului. Ma plictiseste ca doar spune, spune si spune. Mi-ar fi mai usor sa mai apara si un Hercule pe acolo, sa se mai lupte si el, sa se indragosteasca si etc.

Elevul 1 : Pai asta e diferenta intre un text literar si unul filosofic.

Elevul 5 : Unu-i mai plictisitor si celalalt si mai plictisitor….

Elevul 3 : la un text literar esti atent la personaje, la trairile acestuia, dar nu si la cel filosofic. In filosofie se ridica probleme si se gasesc solutii, si nu in ultimul rand solutiile care se gasesc sunt argumentate in functie de conceptiile autorului. Aici e vorba de inteles, nu de placut.

Elevul 5 [plictisita] : Mda, inteleg.

Elevul 4 : Eu cred ca făcând o comparaţie cu ştiinţa unde găsim doar o singură soluţie corectă, filosofia oferă soluţii multiple şi viziuni diferite. De exemplu, dacă nu ar fi trăit Einstein, descoperirile lui ar fi fost create de altcineva, însă dacă nu ar fi existat Platon sau Kant , viziunile lor nu ar fi fost create de altcineva, poate doar ar fi fost elaborate soluţii apropriate.

Elevul 5 : pai si ce-s ami importante ? Adica, cum pari mai destept : daca pui intrebari sau daca gasesti solutii ?

Elevul 2 : Daca pui intrebari cum pui tu, atunci pari mai destept daca taci.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stii sa Citesti Filosofie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 090 cuvinte
Nr caractere:
10 815 caractere
Marime:
14.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!