Leadership-ul și succesul managerial

Extras din curs:

LEADERSHIP-UL Si SUCCESUL MANAGERIAL

Leadership-ul reprezinta un atribut dorit si cerut de organizatii managerilor lor. Liderii au incredere in propriile forte si genereaza incredere celorlalti. In preajma adevaratilor lideri, angajatii se simt mai competenti si gasesc munca mai interesanta. Leadership-ul se afla in relatie directa cu capacitatea de a influenta comportamentul oamenilor.

Leadership-ul reprezinta un atribut al managerului care intriga, uimeste, dar si nedumereste in acelasi timp. Doi dintre cei mai cunoscuti teoreticieni ai managementului si ai stiintelor comportamentale, scriau urmatoarele:

Obiectivul nostru (in studierea a 60 de manageri executivi) a fost acela de a gasi oameni cu abilitati de leadership, nu doar managerii buni lideri adevarati care imprima cultura, care sunt arhitectii sociali ai acestor organizatii si care creeaza si mentin valori. Liderii sunt oameni care fac lucrurile care trebuie; managerii sunt oameni care fac lucrurile cum trebuie. Ambele roluri sunt esentiale, dar profund diferite.

In acelasi sens, T. Peters si N. Austin faceau astfel referire la revolutia care se desfasoara in domeniul managementului:

Conceptul de leadership este crucial pentru aceasta revolutie- atat de crucial incat credem ca ca ar trebui sa se renunte la cuvantul management.

Unii specialisti din domeniu considera ca manager si lider sunt termeni sinonimi si ii folosesc in mod alternativ. Insa, leadership-ul si managementul reprezinta de fapt dimensiuni distincte ale persoanelor din conducere: leadership-ul reprezinta capacitatea de a determina oameni sa actioneze. Managerul, in schimb, este individul care asigura atingerea obiectivelor organizationale prin planificare, organizare si orientarea muncii catre finalitate. Prin urmare, o persoana poate fi un manager eficient fara a avea capacitatile unui lider. In ultimul deceniu, se acorda o tot mai mare atentie orientarii managerilor spre obtinerea de rezultate mai bune in leadership.

Leadership-ul reprezinta o caracteristica pe care toate organizatiile doresc sa o regaseasca la managerii lor. Liderii:

sunt capabili sa ii orienteze pe oameni, creand o viziune pe care o comunica acestora;

inspira incredere si au incredere in ei insisi;

au suficienta experienta pentru a privi greselile drept o alta distragere de la drumul catre succes;

ii fac pe oameni sa se simta mai puternici in preajma lor. Oamenii se simt mai competenti si mai increzatori in ei insisi, gasind astfel munca mai interesanta si mai provocatoare.

De-a lungul timpului, au fost enuntate o serie de teorii pentru a explica modul in care ia nastere leadership-ul, punandu-se problema daca liderii au calitati innascute sau devenirea lor este influentata de un factot situational. Unii specialisti considera ca leadership-ul este rezultatul carismei, in timp ce altii sustin ca leadership-ul reprezinta suma comportamentelor care pot fi deprinse/invatate.

Cercetatorii au descoperit ca liderii de succes acorda:

? o mai mare importanta anumitor activitati de conducere precum planificarea sau instruirea oamenilor;

? mai multa incredere subalternilor, fiind mai puternic orientati catre oameni.

Desi unele abilitati din leadership pot fi deprinse, este sortita esecului incercarea de a-i instrui pe cei care nu considera ca au o nevoie de a-si imbunatati aceste abilitati.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Leadership-ul si succesul managerial.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Marime:
48.97KB (arhivat)
Publicat de:
Alexandrina Buta
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
manager, comunicare, leadership, susces managerial
Predat:
Facultatea de Litere , Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau din Bacau
Specializare:
Comunicare si relatii publice
Materie:
Comunicare
Sus!