Leadership

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Unul dintre cele mai întâlnite concepte într-un context organizațional este cel de leadership. Leadership-ul a apărut în secolul al XIX-lea ca urmare a revoluției industriale și s-a dezvoltat ulterior pe parcursul secolului XX. Primele teoretizări relevante aparțin lui Kurt Lewin, Ronald Lippitt și Ralph White în perioada anilor 1938-1952. Experimentele lor au încercat să evidențieze aspectele leadership-ului eficace. Aceste studii au fost continuate în timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial pe diverse eșantioane ierarhizate ale armatei americane, în încercarea de a identifica principalele trăsături ale persoanelor care aveau un ascendent asupra celorlalte În ultimul deceniu, leadership-ul s-a conturat ca o componentă majoră a managementului, prezentând însă o specificacitate și autonomie aparte, având o influență majoră, nu rareori chiar decisivă asupra performanțelor organizațiilor, ca urmare, prezintă o utilitate deosebită cunoasterea si luarea în considerare a elementelor de baza privind leadership-ul managerial, de către toți cei care exercită sau sunt antrenați în procesele manageriale, în societăți comerciale, administrație publică, ministere etc.

Leadership-ul reprezintă procesul de influențare a comportamentului altor persoane și de determinare a acestora să acționeze într-un anumit mod având drept finalitate îndeplinirea anumitor obiective. Termenul de leadership are varii definiții oferite de diferiți autori. Farhan Klan definește leadership-ul drept “procesul prin care o persoană exercită o influență asupra altor persoane” Weihrich and Koontz opinează că leadership-ul reprezintă “arta sau procesul de influențare a indivizilor, astfel încât aceștia se vor strădui cu bucurie și entuziasm spre realizarea obiectivelor de grup” Vizualizând o mică parte din multitudinea de definiții ce construiesc conceptul de leadership putem concluziona că este vorba de o persoană lider, un număr de persoane care reprezintă subordonații liderului și un număr de obiective ce trebuie atinse, acestea alcătuind propriu zis leadership-ul.

“Liderii sunt persoane capabile să se exprime cu claritate. Ei ştiu ce doresc, de ce doresc ceva şi cum să comunice altora ceea ce ei doresc pentru a obţine cooperarea şi susţinerea acestora” Aceștia pot fi întâlniți la orice nivel în cadrul unei organizații, având drept rol principal influențarea umană. Grupurile de oameni sunt prezente în orice organizație, ei având nevoie de un lider care să le coordoneze activitatea. Însă nu trebuie confundat liderul cu managerul sau conducătorul. Managerul gestionează si coordonează activitățile și persoanele implicate în realizarea obiectivelor unei organizații, îmbinând rolul de conducere cu cel de execuție. Preocuparea principală a managerului este așadar indeplinirea sarcinilor pe când liderul iși focalizează atenția asupra oamenilor care îndeplinesc aceste sarcini. Un lider îndeplineşte sarcinile cu ajutorul bunăvoinţei şi sprijinului celorlalţi, pe când un manager nu se bazează neapărat pe ele.

Conducătorul are un rol simbolic în cardul unei organizații, el realizând conducerea de ansamblu al acesteia. El urmărește totodată îndeplinirea misiunii și realizează legatura cu mediul extern. În general conducătorul este numit președinte sau director general. În comparație cu liderii care pun accentul și pe nevoile și problemele angajaților, conducătorii nu fac acest lucru, ei practică un stil de conducere autoritar și iși concentrează atenția asupra îndeplinirii scopurilor. Atât liderii cât și conducătorii pot obține rezultate bune însă liderii sunt mai populari și mai apreciați în rândul subordonaților.

Funcţiile esenţiale ale liderului, în raport cu grupul condus, sunt:

- Direcţia - conducerea şi coordonarea eforturilor membrilor grupului / echipei; eliminarea incertitudinilor cu privire la ceea ce trebuie făcut.

- Motivaţia - determinarea grupului / echipei să vrea să avanseze în direcţia stabilită; satisfacerea nevoilor indivizilor şi ale grupului / echipei; dezvoltarea propriilor competenţe inter-personale în vederea câştigării şi consolidării încrederii celorlalţi şi pentru convingerea lor să-l urmeze.

Observații:

UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA

FACULTATEA DE FILOSOFIE

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Leadership.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 235 cuvinte
Nr caractere:
12 194 caractere
Marime:
682.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Profesorului:
Tofan Alexandru
Sus!