Imaginea Publică a Organizațiilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Structura organizaţională a firmelor moderne se adaptează permanent. Ea capătă atributul unui veritabil instrument comunicaţional şi de imagine, prin intermediul căruia firma acţionează în actualul mediu de afaceri bazat pe dynamism şi flexibilitate.

Organizarea clasică, formală, bazată pe managementul tradiţional nu mai poate face fatămutaţiilor intervenite în structura pieţelor produselor, mutaţii generate, la rândul lor, de exigenţele impuse de diferitele categorii de consumatori.

Astfel, funcţiunile tradiţionale ale firmei se completează cu cea de comunicare şi PR. Aceasta din urmă conduce la crearea unei imagini publice a organizaţiei. Imaginea publică a organizaţiei este rezultatul funccţiunii de comunicare şi PR prin care organizaţia îşi transmite, către public, reputaţia, personalitatea şi/sau propria identitate.

Chiar dacă se află în aria de activitate a relaţiilor publice, imaginea organizaţîonală se alatură imaginii corporative sau instituţionale pe care şi-o construieşte firma.

Aceasta este rezultatul condiiţilor de piaţă care necesită gestionarea cât mai corectă a relaţiilor dintre furnizori – firmă – clienţi.

Imaginea organizaţională nu este numai un “bun” al organizaţiei. Înainte de toate ea aparţine publicului, care prin intermediul liderilor săi de opinie, poate favoriza/defavoriza această imagine. Numai în măsura în care, prin promovarea şi vânzarea propriilor pruduse, o firmă îşi câştigă un grup de clienţi şi, ulterior, îi fidelizează, putem spune că imaginea sa publică a avut de câştigat. Astfel, din imagine publică, prin produsul/serviciul promovat, firma ajunge la o identitate publică (Fig.1) Identitatea publică a organizaţiei este transimsă cu ajutorul vectorului de comunicare, diferitelor categorii de public. Numai în acest mod, imaginea organizaţională va fi percepută de către clienţii potenţiali ai firmei. Este nevoie de a face o distincţie clară între imaginea şi identitatea organizaţională.

Fig. 1 Corelaţia firmă-imagine organizaţională-comportament organizaţional

Imaginea organizaţională reprezintă suma reprezentărilor, a modalităţilor prin care o organizaţieîşi face cunoscut produsul/serviciul publicului-ţintă. Ea este rezultatul opiniilor, dorinţelor, aşteptărilor publicului referitoare la acea organizaţie sau la componentele ei.

Imaginea organizaţională se construieşte prin intermediul unui program ce cuprinde o serie de strategii cu ajutorul cărora să poată fi atraşi un număr cât mai mare de clienţi. Se va apela, în acest sens, la o serie de intrumente: simboluri, nume, siglă, embleme, evenimente.

Despre imaginea publică a organizaţiilor nu putem vorbi doar la nivel strict productiv. Nu numai organizaţiile comerciale pure, care se ocupă de producerea şi comercializarea unor bunuri, se preocupă de propria imagine. Se poate observa chiar o rivalitate între acestea, firmele din sfera serviciilor şi cele bancare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imaginea Publica a Organizatiilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 508 cuvinte
Nr caractere:
8 832 caractere
Marime:
18.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!