Bariere în comunicare - modalități de depășire a acestora

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Desi pare simplu intelesul comunicarii este mult mai complex si plin de substrat. Comunicarea are o multime de intelesuri, o multime de scopuri si cam tot atatea metode de exprimare si manifestare.

Oamenii traiesc in comunitate in virtutea lucrurilor pe care le au in comun iar comunicarea este modalitatea prin care ei ajung sa detina in comun aceste lucruri. Comunicarea este aceea care asigura dispozitii intelectuale si emotionale asemanatoare, moduri similare de a raspunde la asteptari si cerinte.

Exista mai multe tipuri de comunicare:

o Comunicarea intrapersonala- comunicarea in si catre sine.

o Comunicarea interpersonala- comunicarea intre oameni.

o Comunicarea de grup- comunicarea intre membrii grupului si comunicarea dintre oamenii din grupuri cu alti oameni.

o Comunicarea de masa- comunicarea primita de, sau folosita de un numar mare de oameni

Scopul comunicarii este:

- sa informam pe altii;

- sa atentionam pe altii;

- sa explicam ceva;

- sa descriem;

- sa convingem, etc.

Comunicarea se realizeaza pe trei nivele: logic, paraverbal si non verbal. Daca intre aceste nivele nu sunt contradictii, comunicarea poate fi eficace, altfel mesajul transmis nu va avea efectul scontat.

Comunicarea are o foarte mare eficienta asupra personalitatii deoarece in ziua de azi individul se defineste in functie de ceilalti iar comportamentul reprezinta o constructie a persoanei in interactiunea cu ceilalti. Interactiunea atrage concomitent comunicarea.

Sinele se construieste in interactiunea cu ceilalti. In felul acesta, definirea unei situatii nu este niciodata strict individuala desi apare astfel; in acelasi timp nici individul nu este doar o oglinda a celorlalti, ci introduce note personale in orice evaluare si raspuns. Cu cat se comunica mai mult cu atat cresc sansele de a crea personalitati puternice. Comunicarea este cheia individului spre societate si integrarea in aceasta. Lipsa comunicarii atrage o indepartare iminenta fata de grup, echipa, societate, etc.

Arta de a comunica nu este un proces natural ori o abilitate cu care sa ne nastem. Noi invatam sa comunicam, de aceea trebuie sa studiem ce invatam, ca sa putem folosi cunostintele nostre mai eficient. Orice comunicare implica creatie si schimb de intelesuri. Aceste intelesuri sunt reprezentate prin "semne" si "coduri". Se pare ca oamenii au o adevarata nevoie sa "citeasca" intelesul tuturor activitatilor umane. Observarea si intelegerea acestui proces poate sa ne faca sa fim mai constienti referitor la ce se intampla cand comunicam.

Specificul comunicarii didactice este determinat de continuturile educationale vehiculate, de finalitatile didactice urmarite, de caracterul sistematic si organizat al acesteia, de subordonarea in raport cu un set de norme si principii psiho-pedagogice si de particularitatile relatiei profesor-elev.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bariere in comunicare - modalitati de depasire a acestora.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 925 cuvinte
Nr caractere:
10 772 caractere
Marime:
16.14KB (arhivat)
Publicat de:
Paul-Marian Pana
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
comunicare eficienta, Towne, Adler, Comunicarea de masa, Comunicarea intrapersonala, Comunicarea interpersonala
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!