Protecția consumatorului

Extras din curs:

În calitatea sa de generator al nevoii şi ca purtător al cererii de mărfuri, consumatorul joacă un rol important în cadrul mecanismului pieţei, constituind elementul de referinţă al tuturor acţiunilor agenţilor economici. 

Suveranitatea consumatorilor - constituie o caracteristică a economiei de piaţă.

CONSUMATORUL este şi va fi principalul destinatar al celei mai mari părţi din volumul de produse ce se realizează şi se importă de societate şi tot el este acela care închide un ciclu al procesului economic astfel încât orice dereglare în acest sector ar putea avea repercusiuni dintre cele mai nefavorabile asupra unei economii.

Consumatorii sau utilizatorii finali reprezintă publicul cel mai important în cadrul pieţei

Agenţii economici trebuie să fie tot mai sensibili la nevoile societăţii, aşa cum sunt ele exprimate prin valorile omului social (consumatorul) comparativ cu valorile omului economic (producătorul), de unde şi necesitatea orientării acestora către consumator.

Consumatorul

- persoana fizică care dobândeşte, utilizează sau consumă ca destinatar final, produse de la agenţii economici sau care beneficiază de servicii prestate de aceştia (OG nr.21/1992)

- persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care cumpără, dobândeşte, utilizează ori consumă produse sau servicii, în afara activităţii sale profesionale ” (Legea nr.37/2002)

- stabilirea caracterului înşelător al unei practici comerciale, care-l afectează pe consumator, se face prin raportare la consumatorul mediu, el reprezentând membrul mediu al grupului căruia i se adresează practica analizată. El este acel consumator „considerat ca fiind rezonabil informat, atent şi precaut, ţinând seama de factorii sociali, culturali şi lingvistici”

Consumatorii sunt şi ei cetăţeni - cetăţenie de consum care ne arată cum trebuie să-şi manifeste consumatorii responsabilitatea când aleg bunurile şi serviciile pe care vor să le cumpere.

Omul, în rolul său de consumator, participă în mod activ la dezvoltarea şi îmbunătăţirea societăţii ţinând cont de probleme etice, de diversitatea perspectivelor, de procesele globale şi de condiţiile viitoare.

În centrul noţiunii de cetăţenie de consum se află drepturile şi responsabilităţile consumatorilor.

Noţiunea de consumator trebuie percepută şi într-un context mai larg, dat fiind faptul că el reprezintă o parte a unei colectivităţi şi, în consecinţă, are şi interese colective. De fapt, dimensiunea colectivă imprimă adevăratul său scop politicii de protecţie a consumatorilor

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectia Consumatorului
    • 176B8482.tmp
    • 1_Cap 1_Cadru conceptual PC.ppt
    • 2_Cap 2_Protectia Consumatorului la nivel mondia.ppt
    • 3_Cap 3_Protectia Consumatorului UE.ppt
    • 4_Cap 4_Protectia Consumatorului in Romania.ppt
    • 5_Cap 5_ Concurenta si Protectia Consumatorului.ppt
    • 6_Cap 6_ Probleme particulare PC.ppt
    • 7_Cap 7_ Educarea si informarea cons..ppt
    • 8_Cap. 8_Apararea drepturilor consumatorilor.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt, tmp
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
245 pagini
Marime:
1.44MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!