Comerț Electronic

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Modulul 1 - Definirea comer.ului electronic

Notiunea de comert electronic este tratata diferit, în functie de opiniile si experienta pe care au dobândit-o diversii autori care s-au ocupat de acest domeniu.

Kalakota si Whinston definesc comertul electronic ca fiind " ... o metoda moderna de afaceri, care se adreseaza nevoilor firmelor, pietelor si clientilor prin reducerea costurilor, concomitent cu îmbunatatirea calitatii produselor si serviciilor, precum si cresterea vitezei de livrare sau prestare. Comertul electronic nu poate fi tratat fara a avea în vedere retelele de calculatoare, utile în cautarea si gasirea informatiilor necesare sprijinirii luarii diferitelor decizii atât de catre firme, cât si de catre consumatori". Potrivit opiniei celor doi autori, comertul electronic presupune cumpararea si vânzarea informatiilor, produselor si serviciilor prin intermediul retelelor de calculatoare, care formeaza asa numita autostrada informationala.

Kestenbaum si Straight ofera o alta descriere comertului electronic, si anume: "Comertul electronic reprezinta o integrare a e-mailului, transferului electronic de fonduri, schimbului electronic de date si alte asemenea tehnici într-un sistem electronic atotcuprinzator de functii economice”.

Dennis P. Geller întelege prin comert electronic "colectia de instrumente si practici ce presupun utilizarea tehnologiilor Internet si care permit firmelor sa creeze, întretina SI optimizeze relatiile de afaceri cu alte firme si consumatorii individuali”.

Zwass se refera la comertul electronic ca reprezentând „distribuirea informatiilor economice, mentinerea relatiilor de afaceri si conducerea tranzactiilor comerciale prin intermediul retelelor de telecomunicatii".

În Buyer 's Guide to Electronic Commerce, apare urmatoarea definitie: "Comertul electronic consta în utilizarea tehnologiilor informationale pentru îmbunatatirea relatiilor dintre partenerii de afaceri”.

Exista si alte modalitati de definire a comertului electronic, plecând de la modul în care este perceput de diferitele grupuri participante la acest fenomen, respectiv din perspectiva utilizatorilor (vazuti în calitate de consumatori individuali), a lumii afacerilor, institutiilor guvernamentale si furnizorilor de tehnologie informationala (hardware si software).

Perspectiva utilizatorilor

Cea mai uzuala definitie a comertului electronic pentru grupul de utilizatori o constituie cumparaturile online. Consumatorii se pot loga de la un calculator de acasa si comanda flori sau alimente sau pot sa cumpere o masina. Majoritatea utilizatorilor încep sa realizeze ca, de fapt, comertul electronic poate fi ceva mai mult decât simple cumparaturi. Ei pot sa-si plaseze propriile investitii sub forma actiunilor sau obligatiunilor online, pot sa cumpere si sa faca download la diferite produse software si pot sa faca operatiuni bancare de acasa. Pentru utilizatori, comertul electronic reprezinta posibilitatea de a schimba bani pentru bunuri sau servicii prin intermediul Internetului.

Perspectiva afacerilor

Din perspectiva lumii afacerilor, comertul electronic reprezinta o alta metoda de a face afaceri si de a atinge obiectivele firmelor. De exemplu, Automotive Industry Consortium foloseste termenul de parteneri comerciali, pentru ca include o viziune mult mai larga asupra relatiilor economice decât cumparatorii si vânzatorii. Astfel, parteneriatele comerciale pot include atât relatiile de tip business-to-consumer, cât si cele industriale (business-to-business).

Observații:

Sisteme informationale specifice comertului electronic prezentat in cadru feaa

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comert Electronic
    • Modulul_1.pdf
    • Modulul_2.pdf
    • Modulul_3.pdf
    • Modulul_4.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
7 297 cuvinte
Nr caractere:
41 062 caractere
Marime:
1.62MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Valerica Greavu
Sus!