Extras din curs:

Acizii organici care conţin alături de grupa carboxil una sau mai multe grupe hidroxil în radicalul de hidrocarbură se numesc hidroxiacizi (oxiacizi). Ei pot fi: acizi alcooli şi acizi fenoli.

HIDROXIACIZI ALIFATICI (ACIZI ALCOOLI)

Nomenclatura Hidroxiacizii se denumesc adăugând prefixul hidroxi (oxi) la numele acidului carboxilic saturat, precizând poziţia (poziţiile) grupei hidroxil. Se folosesc şi denumiri empirice, acceptate de IUPAC.

Proprietăţi fizice

Hidroxiacizii alifatici, în majoritate, au structură cristalină. Sunt solubili în apă. Nu pot fi distilaţi la presiune normală pentru că se descompun.

Exceptând acidul glicolic, hidroxiacizii alifatici au un centru chiral.

In natură se găsesc racemici sau forme optic active. Incadrarea hidroxiacizilor în serii configurative se face pe baza atomului de carbon chiral, prin corelare cu glicerinaldehida. Se adoptă convenţia Cahn, Ingold, Prelog.

Stabilirea seriilor configurative are la bază convenţii şi de aceea are un caracter arbitrar. Simbolurile D şi L în seria hidroxiacizilor au semnificaţii diferite faţă de cele din clasa monozaharidelor (E.Fischer).

Proprietăţi chimice.

Hidroxiacizii dau reacţii care dovedesc prezenţa celor două funcţiuni în aceeaşi moleculă.

Reacţia de eliminare a apei permite diferenţierea hidroxiacizilor în funcţie de poziţia reciprocă a celor două funcţiuni

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hidracizi.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Marime:
181.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Chimie Organică
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Profesorului:
Florea Ion
Sus!