Clase de Hidrocarburi

Previzualizare curs:

Extras din curs:

INTRODUCERE

Cursul intitulat Combustibili, lubriflanti si materiale auto speciale trateaza aspectele legate de utilizarea carburantilor (benzine, motorine, carburanti speciali), lubrifiantilor (uleiuri pentru motoare, uleiuri pentru angrenaje, fluide speciale pentru lubrifiere, unsori, materiale speciale pentru lubrifiere) precum si cele ridicate de performantele si folosirea maselor plastice, cauciucurilor, materialelor cu functii acustice, materialelor de frictiune, materialelor de protectie, materialelor ceramice speciale, sticlei, carbunelui activ si fluidelor tehnice auto (lichide de racire, lichide de frana, electroliti etc).

Cursul cuprinde doua parti generale:

I. Chimotologia (chimia-motor-logos sau logia), o noua stiinta care a aparut datorita faptului ca activitatea de conceptie si perfectionare a automobilului trebuie sa tina cont si de utilizarea carburantilor, a lubrifiantilor si a altor materiale specifice, in corelatie cu conditiile de exploatare.

Chimotologia poate fi definita ca stiinta care studiaza teoria si practica utilizarii rationale a carburantilor si materialelor lubrifiante la motoare, in stransa dependenta cu productia materialelor de exploatare auto, cu sistemele tehnice pentru care sunt destinate si cu conditiile de exploatare.

Ea ridica doua feluri de probleme:

- principale - cand motorul se proiecteaza sa lucreze cu materiale de exploatare noi;

- secundare - care sunt generate de necesitatea modificarii calitatii materialelor de exploatare

datorita unor cauze: tehnice (legate de fiabilitatea, de depoluarea automobilelor etc.), economice, energetice, ecologice si internationale.

Problemele chimotologice pot fi analizate in doua feluri:

• cu ajutorul unui sistem cu trei elemente: motor (automobil) - carburant - lubrifiant, caracterizat prin legaturi biunivoce intre elemente si prin variatia in lant a caracteristicilor de calitate proprii elementelor, prezentat in figura 1;

• cu ajutorul unui sistem cu patru elemente: motor (automobil) - carburant - lubrifi¬ant - exploatare, caracterizat printr-o independenta completa intre elementele sale, determinata de actiunea mai multor factori.

Analiza sistemului cu trei elemente se prezinta astfel:

Fig. 1. Prezentarea schematica a unui sistem cu trei elemente, cu conexiunile lui biunivoce

A. Natura si calitatea uleiului influenteaza comportarea carburantului in procesul de ardere, prin fenomenele care apar determinate de:

• continutul in fractii volatile si in fractii grele;

• natura si calitatea aditivilor cu influenta directa asupra: cantitatii si compozitiei de punerilor ce se formeaza in motoare, eficientei si duratei de utilizare a catalizatorilor.

B. Natura si calitatea carburantului, in special caracteristicile de volatilitate si capacitatea antidetonanta a acestuia, influenteaza performantele uleiului prin:

• dilutia reziduala a uleiului, cu efect negativ asupra capacitatii portante a peliculei lubrifiante;

• nivelul termic asigurat, in functie de calitatea arderii, cu influenta asupra viscozitatii si capacitatii lubrifiante a uleiului;

• modul de degradare al uleiului, cantitatea si compozipa depunerilor care se formeaza in camera de ardere.

C. Motorul, in functie de particularitatile sale constructive, impune o serie de cerinte de calitate carburantului:

• un anumit nivel antidetonant (CO) pentru m.a.s., sau anumite calitati de autoaprindere (CC) pentru m.a.c.;

• capacitate lubrifianta suficienta (ex. la motorine) pentru a preveni deteriorarea elementelor in miscare ale sistemului de injectie;

• puritate, din punct de vedere al continutului de particule, puritate biologica;

• volatilitate convenabila, in functie de regimul termic de exploatare si de conditiile climatice concrete de functionare a autovehiculului;

• un nivel maxim pentru compusii cu influenta importanta asupra emisiilor poluante.

D. Pentru a functiona in siguranta intr-un domeniu larg de temperatura si pentru o durata de utilizare cat mai lunga, motorul impune o serie de cerinte de calitate uleiului:

• viscozitate suficienta la cald si totodata convenabila la frig;

• capacitate detergent - dispersanta si neutralizanta buna;

• calitati antiuzura cat mai bune

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clase de Hidrocarburi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 184 cuvinte
Nr caractere:
24 698 caractere
Marime:
3.69MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Chimie Organică
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Sus!