Vitaminele B12, B5, B6

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Cuprins
Argument 3
Capitolul 1:
Introducere 5
Capitolul 2:
Nomenclatura şi importanţa vitaminelor 7
Nomenclatura vitaminelor 7
Importanţa vitaminelor 8
Hipovitaminoza 10
Capitolul 3:
Clasificarea vitaminelor 14
Capitolul 4: Complexul vitaminic B 16
4.1. Vitamina B1 17
4.2. Vitamina B2 24
4.3. Vitamina B3 30
4.4. Vitamina B5 35
4.5. Vitamina B6 39
4.6. Vitamina B8 45
4.7. Vitamina B9 49
4.8. Vitamina B12 53
Capitolul 5:
Produse medicamentoase 60
Concluzii 68
Bibliografie 69

Extras din curs:

Argument

Vitaminele reprezintă o clasă de produse medicamentoase importante din perspectiva integrității fizice și psihice a ființei umane. Surse vegetale și animale conțin aceste substanțe în cantități moderate sau mari, care servesc la excreția complexului vitaminic necesar.

Contribuția cercetărilor este majoră în acest domeniu medical. Documentele medicale atestă preocupările oamenilor de stiință, care au stabilit prin încercări repetate caracteristici chimice dar și farmaceutice ale substanțelor. Pioneratul s-a manifestat în anul 1911, când s-a obținut primele dovezi ale impoetanței acestei clase de substanțe. Ulterior s-au descoperit o multitudine de „elixire” care au modificat gândirea umană și parcursul științei medicale.

Lucrearea prezintă importanța complexului vitaminic B, accetuând aspecte legate de hipovitaminoză si hipervitaminoză. Industria farmaceutică a secolului XXI asigură aportul vitaminic necesar organismului uman printr-o serie de produse medicamentoase.

Consider că un asistent medical de farmacie trebuie să aibă cunoștințe temenice pentru a putea ajuta pe cei care solicită acest lucru.

Capitolul I

Introducere

Perspectiva terapiei bolilor metabolice depinde de elucidarea mecanismelor fine de reglare la nivelul metabolismului intermediar şi de descoperirea unor noi agenţi terapeutici cu acţiune precisă, diferenţiată la acest nivel. Printre factorii care intervin nemijlocit în procesele biochimice celulare, participînd de obicei sub forma coenzimelor în reacţiile metabolice enzomatice, vitaminele ocupă un rol important.

Vitaminele sunt definite în prezent ca fiind substanțe organice de proveniență alimentară, necesare în cantități mici pentru a efectua o funcție metabolică specifică. Ele se găsesc în alimente sub formă activă sau sub forma unor precursori inactivi, provitaminele, care se transformă în organism în vitamine active.

Vitaminele sunt substanțe cu mare rol în sănătate și în boli. Descoperirea lor constituie un moment important în medicină, fiindcă au fost înțelese multe mecanisme de îmbolnăvire și o serie de posibilități privind ameliorarea sau însănătoșirea.

Rolul lor în patologia umană este recunoscut însă de la Hipocrate, care a semnalat efectul favorabil al consumului alimentar de ficat asupra cecității nocturne. În anul 1816 Mogendie folosind diete purificate la animalele tinere a observat influența lor nefastă asupra stării de sănătate. A urmat o avalanșă de cercetări care au descoperit o serie de factori, cu structură chimică diferită, incluse sub aceeași denumire-vitamine. În prezent, deși termenul este impropriu, se mențin sub aceeași denumire – substanțe active, de natură chimică foarte diferită, având însă importanța lor vitală.

Primele experiențe care s-au efectuat în legătură cu vitaminele au scos în evidență efectele deficitului vitaminic asupra morfologiei diferitelor țesuturi.

Creșterea cantității de informații despre rolul fiecărei vitamine în parte, a permis conturarea lor la procesele biochimice celulare și a efectelor metabolice, care rezultă prin deficitul acestor factori.

Intervenția vitaminelor în metabolismul celular este dintre cele mai importante. Ele participă sub formă de coenzime la o serie de reacții ale metabolismului intermediar, cu rol în sinteza proteică în menținerea integrității celulare și ale organitelor celulare.

Pentru buna funcționare a organismului și menținerea sănătății, vitaminele sunt substanțe necesare în cantități mici sau foarte mici, zilnic câteva miligrame sau micrograme.

Nu există nici o îndoială asupra faptului că vitaminele sunt importante pentru o stare bună de sănătate. Cercetătorii continuă să descopere tot mai multe despre felul în care aceste substanțe nutritive acționează în organism, modul în care pot ajuta la creșterea imunității, la prevenirea bolilor degenerative și la încetinirea procesului de îmbătrânire. Ca rezultat, tot mai mulți oameni au devenit conștienți de nevoia de a consuma cantități optime de vitamine în fiecare zi prin alimentație, asociate cu un supliment nutritiv adecvat. Cu toate acestea, multe persoane nu au o idee clară despre funcțiile vitale pe care vitaminele le îndeplinesc în

Bibliografie:

Băcanu Gh.S. –MEDICAȚIA METABOLICĂ, Ed. Medicală, București

Dăescu C. – CHIMIA ȘI TEHNOLIGIA MEDICAMENTELOR, Ed. Didactică și pedagicică, R.A., București.

Dobrescu D. – FARMACOTERAPIA PRACTICĂ, vol I, Ed. Medicală, București.

Enescu L.- BIOCHIMIE MEDICALĂ, Ed.„D.Cantemir”, Tg. Mureș.

Stroescu V.- bazele farmacologice ale practicii medicale, Ed. Medicală, București.

Agenda medicală, Ed. Medicală, București.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vitaminele B12, B5, B6.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
65 pagini
Imagini extrase:
65 imagini
Nr cuvinte:
16 021 cuvinte
Nr caractere:
87 941 caractere
Marime:
402.06KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Profesorului:
Apetrei Doina
Sus!