Fitohormoni, Fitoncide, Insecticide

Extras din curs:

FITOHORMONI

Plantele au nevoie in dezvoltarea lor, pe langa factorii de mediu (temperatura, lumina, apa si substante minerale) si de factori de crestere ce se formeaza direct in tesutul vegetal. Acestia se numesc fitohormoni sau stimulatori si regulatori de crestere.

Fitohormonii sunt substante inrudite cu vitaminele si cu hormonii din organismele animale sub aspectul actiunii lor.

Fitohormonii sunt sintetizati in protoplasma celulelor tinere si se acumuleaza in zonele de crestere ale tulpinelor si radacinilor, in muguri, seminte, polen, ovare, tesuturi tinere.

Acestia stimuleaza diviziunea si alungirea celulelor, rizogeneza, curbura fototropica si geotropica, formarea calusului florilor, activitatea cambriului si diferentierea tesuturilor.

Substantele naturale cu actiune fitohormonala certa sunt auxinele, citokinetinele si giberelinele. Acesti compusi se acumuleaza in plante in forma inactiva, legati de proteine, de unde sunt eliberati enzimatic in functie de cerinte.

Baza structurala a auxinelor o constituie inelul indolic avand in pozitia β resturi cu functiuni inrudite cu radicalul alanil din triptofan.

Auxinele sunt de trei tipuri: a, b si heteroauxine.

Auxina a este acidul auxentriolic (C18H32O5) fiind stabila la temperatura, lumina, acizi, dar se izomerizeaza spontan si devine inactiva.

Auxina b este acidul auxinolonic (C18H30O4) avand structura apropiata de auxina a. Este stabila la temperatura si lumina dar se oxideaza repede si prin izomerizare devine inactiva.

Heteroauxinele sunt produse de degradare ale aminoacidului triptofan. Prezinta o larga raspandire in plantele inferioare si superioare, in radacini, tulpini, frunze, tuburi polenice, seminte si germeni. In categoria heteroauxinelor sunt clasificati acidul 3-indolilacetic (heteroauxina III), acidul α-naftilacetic si acidul 2,4-diclorofenoxiacetic.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fitohormoni, Fitoncide, Insecticide.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Marime:
58.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Profesorului:
Prof. univ. dr. chimist Adriana Fânaru
Sus!