Electrochimie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Clasificarea conductorilor

Din punct de vedere al conductiei curentului electric, corpurile materiale se împart în conductori si izolatori (dielectrici). Conductorii la rândul lor se clasifica în:conductori de ordinul I (conductori electronici sau metalici), în care conductibilitatea este de natura electronica, deci se datoreaza unui flux de electroni. De exemplu: metale, aliaje, combinatii intermetalice.grafit etc.

conductori de ordinul II (conductori ionici sau electroliti), în care conductibilitatea este de natura ionica, deci se datoreaza deplasarii ionilor prin electrolit. De exemplu: saruri topite, solutii apoase de acizi, baze sau saruri minerale, amine, solutii de acizi organici etc.Conductibilitatea electronica este de circa 105 ori mai mare decât ceaionica.conductorii micsti, care conduc simultan prin electroni si ioni. De exemplu: y-Ag2S conduce 80% ionic si 20% electronic;semiconductori, a caror conductie este asigurata de electroni si goluri. De exemplu: elemente monoatomice (Si, Ge, Te), halogenuri (Agi, Cui), oxizi (ZnO, CoO, CuO, NiO, Cr203, Fe203), sulfuri si seleniuri (PbS, PbS2, Ag2Se, Ag2S, CdS).Izolatorii nu sunt strabatuti de curentul electric. De exemplu: sticla, mica, portelanul, lichide si cristale organice, unii polimeri.Electrolitii fac obiectul electrochimiei, care studiaza relatiile cantitative dintre curentul electric si reactiile chimice care îl însotesc.

Disocierea electroliticaElectrolitii sunt conductori de ordinul II, care conduc curentul electric cu transport de materie, prin ioni pozitivi si negativi. Procesul de desfacere sub forma de ioni a unui electrolit se numeste disociere electrolitica. Dupa modul cum apar ionii substantelor, electrolitii se împart în electroliti reali si electroliti potentiali.Electrolitii reali (ionofori) în stare solida cristalizeaza în retea ionica (ex: NaCI, KCI) si, deci, ionii preexista în reteaua cristalina. Legatura ionica din cristale poate fi labilizata fie prin topirea substantei, si, astfel, rezulta o topitura ionica conductoare, fie prin dizolvarea într-un solvent polar adecvat, când ionii trec în solutie ca urmare a interactiunii lor cu moleculele dipolare din solvent, prin formare de legaturi ion - dipol, rezultând ioni solvatati (hidratati, daca solventul are apa). De exemplu: Na*Cr < ^';0 ) Na+ +CI"

cristal hidratat hidratatElectrolitii

Observații:

Capitolul 4

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Electrochimie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
13 389 cuvinte
Nr caractere:
69 030 caractere
Marime:
49.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Profesorului:
Ecaterina Jurconi
Sus!