Chimie și materiale de instalații

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Chimie si materiale de instalatii .Part.1

Notiuni de fizica chimie

Conceptele de materii,corp,substanta,molecula,stari de agregare ale materiei.

Materia se prezinta simturilor noastre fie sub forma de medii material:aer,apa,etc.,fie sub forma de obiecte definite,corpuri:o masa,un pahar,etc.Se numeste , deci , corp o portiune limitata de materie.

Exemplu

Un corp ( o placa , de pilda ),poate fi format din diferite feluri de materie : sticla , fier , aur, argint , care , la aceeasi forma exterioara , lucreaza deosbit asupra simturilor noastre si se comporta deosebit fata de actiunea lumii exterioare.

Substanta.Se numeste substanta felul materiei din care este alcatuit un corp sau un mediu material.

Proprietatile substantelor , proprietati extreme de variate de la o substanta la alta , sunt acelea care determina marea insemnatate pe care o dam studiului substantelor.

Molecula este cea mai mica parte dintr-o substanta , care pastreaza proprietatile acesteia fiind capabila de o existenta fizica independenta. Proprietatile substantei sunt determinate de proprietatile moleculelor consecutive.Cand moleculele sunt deosebite si substantele sunt deosebite.

Aceeasi substanta , formata din acelasi fel de molecule , poate sa se prezinte sub trei stari deosebite ( numite “stari ale materiei “ sau “ stari de agregare ale materiei “ ) :

solida , in care forma si volumul sunt proprii substantei ;

lichida , in care numai volumul este propriu unei cantitati determinate ;

gazoasa , in care o masa determinata nu mai are nici forma , nici volumul sau propriu , ci pe acela al recipientului care il contine.

Deosebiri intre starile substantei sun datorate faptului ca : in starea solida moleculele sunt destul de apropiate si forta lor de atractie – coeziunea – este destul de puternica incat sa le mentina in pozitie relativ fixa fata de toate celelalte.Asadar , forta de atractie dintre moleculele componente se numeste coeziune.

In starea lichida moleculele , inca apropiate , pot aluneca cu usurinta unele pe langa altele , ca alicele , forta de coeziune nemaifiind in stare sa le mentina intr-un sistem rigid , dar suficienta pentru a nu le lasa sa se risipeasca in spatiu.

In fine , in starea gazoasa , rolul coeziunii devine neglijabil si moleculele se risipesc in spatiu in toate directiile.

Se numesc substante pure ( curate ) substantele formate dintr-un singur fel de molecule , toate identice intre ele.

Se numesc substante impure substantele in alcatuirea masei carora se gasesc doua sau mai multe categorii de molecule distincte.Substantele impure sunt amestecurile eterogene sau propriu- zise , amestecurile omogene sau solutiile , aliajele , etc.

Unul din obiectivele de seama ale chimiei este de a obtine si studia substantele pure , pentru ca prin acestea sa cunoasca proprietatile individuale ale moleculelor , proprietati cu insemnatate deosebita.

Amestecuri omogene sau solutii.

Dizolvant , substanta dizolvata . Tipuri de solutii binare . Concentratie . Solubilitate . Cristalizare . Filtrare . Distilare .

Se numesc amestecuri omogene sau solutii acele substante impure in care moleculele fiecareia dintre substantele componente ale amestecului sunt risipite individual printre moleculele celorlalte componente.

Din clasa amestecurilor omogene sau a solutiilor , categoria care a interesat cel mai mare numar de cercetatori a fost aceea a solutiilor diluate , adica a amestecurilor omogene care contin unul din componenti in mare exces fata de celalalt sau de ceilalti.

Primul din acesti component se numeste dizolvant sau solvent ; al doilea dizolvat , solvat sau substanta dizolvata . Starea dizolvantului ( solida S , lichida L , gazoasa G ) determina starea solutiei ( S , L sau G ) . Avem deci solutii solide , lichide sau gazoase .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Chimie si Materiale de Instalatii
    • Curs Chimie nr 2.docx
    • Curs Chimie Nr 3.docx
    • Curs Nr 1.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
44 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
7 465 cuvinte
Nr caractere:
38 247 caractere
Marime:
968.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!