Biosenzori și Radioactivitate

Extras din curs:

Atomul este alcătuit dintr-un nucleu format din neutroni şi protoni şi un înveliş alcătuit din electroni.

Fiecare electron are o sarcină electrică negativă egală cu o constantă fundamentală e:

Numărul de electroni din învelişul atomului se notează cu Z şi este cunoscut sub denumirea de număr atomic al respectivului element chimic.

Masa constituenţilor atomului:

masa electronului este,

masa unui proton (sau neutron) este cu mai bine de 3 ordine de mărime mai mare , asta înseamnă ca aproape întreaga masă a atomului este concentrată în nucleu.

Dimensiunea atomilor a fost subiect de dezbateri susţinute până spre sfârşitul secolului XIX. Astazi este general acceptata ideea ca raza atomică este de ordinul (1Å) cu nucleul atomic având dimensiuni în domeniul .

Pentru a mentine neutralitatea electrică a atomului nucleul trebuie sa fie încărcat pozitiv, cu un număr de sarcini elementare (protoni)egal cu Z.

Masa atomica (moleculara) A este numeric egală cu numărul de protoni si neutroni din nucleul atomului (moleculei respective).

În cazul unui element chimic E (substanţa alcătuită din atomi de acelaşi tip) este obişnuit să se facă notaţia . Astfel se pun mai uşor în evidenţă:

izotopii (acelaşi Z dar cu A diferit):

izobarii (acelaşi A dar cu Z diferit):

Ionul este un atom care a cedat sau a primit unul sau mai multi electroni în timp ce nucleul ramâne neschimbat. În acest fel neutralitatea din punct de vedere electric a atomului nu mai este respectată.

Ionii pot fi creaţi în diferite feluri:

interacţiune fizică - interacţiunea cu radiaţie electromagnetică (fotoni), excitare termică, bombardare a atomilor cu electroni de mare viteză,

interacţie chimică - schimb de electroni între doi atomi învecinaţi.

Molecula rezultă în urma “legării” a doi sau mai mulţi atomi ce au nivele electronice parţial ocupate, aceşti atomi punând în comun electroni pentru a crea o structura cât mai stabilă energetic. În general, gazele sunt formate din molecule, excepţie făcând gazele rare (zise şi inerte) care datorită faptului că au nivelele energetice complet ocupate nu vor forma molecule ci vor rămâne în stare atomică.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs_12_AT_Radioactivitate.ppt
  • Curs_13-Biosenzori_scurt.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
54 pagini
Marime:
268.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!